Печат на тази страница

Как да се справим със зависимостта към захарта?

27 Ян 2020 12:46

 

 

Персоналният фитнес треньор и консултант по здравословно хранене Александър Кирилов, който е познат на широката аудитория от първото издание на риалитито „Игри на волята“, стартира свой личен влог, в който всяка седмица представя полезни материали, свързани със здравословния начин на живот, тренировките и личностното развитие. В едно от първите си видеа, той запознава аудиторията с последиците от приема на захар и начините да се справим със зависимостта си към нея.

„Всекидневният прием на захар ни убива бавно през годините. Скоро имаше публикация в английското министерство на здравеопазването, в която е описано, че препоръчителният дневен прием на захар е 25 грама при жените, а за мъжете е 30 грама. Ще останете изненадани и може би дори шокирани, ако изброя десетките примери на храни и напитки, които съдържат много по-голямо количество захар от препоръчителния дневен прием“, споделя във видеото Александър Кирилов.

Консумерането на твърде много добавена захар за дълги периоди от време повлиява на естествения баланс на хормоните, които задвижват критични функции в нашето тяло. Приемът на захар повишава нивото на глюкоза в кръвообръщението, което кара панкреасът да отделя инсулин. По-високите нива на този хормон от своя страна карат тялото да съхранява излишъка от калориите, които сме приели като мазнини. Инсулинът влияе и на друг хормон – лептин, който е отговорен за подтискането на апетита. Небалансираните нива на инсулин и високата консумация на захар са свързани със състояние, наречено резистентност към лептин, при което мозъкът получава сигнал за това кога е необходимо да спрем да се храним, което е една от причините да наддаваме тегло с невероятни темпове.

Здравословните последици от прекомерната употреба на захар са много. Няколко от най-известните примери са увеличен риск от сърдечни заболявания, диабет тип 2, отслабване на имунната система, повишава се вероятността да развием рак, тъй като захарта подхранва раковите клетки. Доказано е още, че прекомерният прием на захар скъсява живота с 5-10 години, повишава нивата на стрес, води до нарушение на паметта и поведението при децата.
„Справянето с всяка една зависимост е изключително трудна задача. Доказано е, че пристрастяването към захарта е приблизително 20 пъти по-силна от тази към кокаина“, казва още Александър Кирилов.

Навикът, който се сформира към високите нива на кръвна захар и инсулин е изключително силен. Първото и най-важно нещо, което ни съветва да направим професионалният фитнес треньор и консултант по здравословно хранене е да осъзнаем и приемем своята грешка, след което да работим по справянето със зависимостта. Препоръките са да се приема по едно зелено смути всеки ден, както и протеин при всяко хранене, Присъствието на качествен протеин при всяко хранене помага за балансирането на кръвната захар, което ще предотврати желанието да се консумира нещо сладко. Препоръчителни са още топлия душ, разходка сред природата за 15-20 минути, както и приемът на плод като заместител,

Цялото видео можете да видите тук: https://www.youtube.com/watch?v=T0f8TsieiWg

Main Menu