Фестивал Родопска угодия събира любители на вкусотиите и родопските традиции в Девин

10 Фев 2020 09:00

 

Тази година голям казан с вкусна родопска гозба ще забърка шеф Иван Звездев, сред участниците и гостите са поканени доайенът на българското кулинарно изкуство проф. Асен Чаушев и шеф Иван Манчев. Участниците и гостите ще забавляват певицата Ана-Мария, Александър Александров-Алекс, гласът на Родопите Миглена Бекриева, гайдарски състав Девин с ръководител Емил Чолаков.

Фестивал на родопската храна „Родопска угодия” събира за пореден път майстори готвачи, любители на вкусната храна и на родопските традиции и таланти от цяла България в Девин. Събитието ще се проведе от 20 до 22 март в града с топли минерални извори и уникални традиции в сърцето на Родопите. В първите дни на пролетта Девин гостоприемно ще посрещне на пъстра трапеза всички, които обичат вкусната и качествена храна, забавленията и уникалните родопски традиции. Голям казан с вкусна родопска гозба ще забърка шеф Иван Манчев. Ще го наставляват бабите от Девин, които до днес пазят уникални рецепти на ястия, приготвяни единствено тук – подбъркан лук, трахана, традиционен родопски клин с ориз или „патети” (картофи) и др. Участниците и гостите ще имат възможност да опитат и специалитетите на шеф готвачите от местните ресторанти и гостилници, които ще се включат в голяма кулинарна изложба. Сред гостите на събитието ще бъде проф. Асен Чаушев – президент на кулинарната VIP академия „Интерменю”. Поканен е и шеф Иван Манчев.

Участниците и гостите ще забавляват популярната певица Ана-Мария и гласът на Родопите Миглена Бекриева. Водещ ще бъде Александър Александров – Алекс, който също ще зарадва публиката със свои изпълнения. Града ще огласят гайдите на музикантите от гайдарски състав Девин с ръководител Емил Чолаков, номинирани в класацията „Живи човешки съкровища” на ЮНЕСКО. В програмата ще се включат и таланти от Каварна, Китен, Първомай, Чирпан, Кричим, Котел и др. Свои изделия и продукти ще представят местни био производители, както и занаятчии от цяла България.

Фестивалът се провежда за втора поредна година и предизвиква все по-голям интерес сред участници и публика от цяла България. Хотелите в града вече са пълни, а желаещите да станат част от вкусния празник не намаляват. Патрон на фестивала е кметът на община Девин Здравко Иванов, а общината подкрепя събитието. Инициатор и организатор е Продуцентска къща „ЕНИ филм”.

По време на престоя си в Девин участниците и многобройните гости на града ще имат възможност да опитат вкусни родопски специалитети, да се забавляват с изпълненията на обичаните артисти, да се възползват от специалните предложения, които подготвят за тях всички ресторанти в града, както и да се наслаждават на красивата природа в Девин и Родопите в първите дни на пролетта и да се потопят в топлите минерални извори.

Main Menu