Защо е здравословно да спиш до любим човек?

12 Мар 2020 15:11

 

Едно от най-важните неща за нашето емоционално и физическо здраве е пълноценният сън. Ежедневният стрес, месечни неразположения, са само част от нещата, които могат да се отразят негативно върху нашето време за възстановяване. Според науката, да спиш до половинката си, с която се обичате има редица ползи за здравето ни. Вижте някои от тях.

По-добър сън

Може би всеки е изпитвал онова усещане, в което някой любим ни липсва и е трудно да заспим. Мислите ни са фокусирани върху липсващото ни, заспиваме по-трудно и неудовлетворени. От друга страна, когато имаме любим човек до себе си, дори и да не се замисляме, на подсъзнателно ниво, ние се усещаме сигурни и в безопасност. Това допринася за по-лесното ни заспиване и спокоен сън.

Събуждаме се по-енергични

Качеството на съня е определящо за това дали на сутринта ще сме бодри и енергични или не. Усещането да заспиш до партньора си, с когото се обичате, определено ни помага да започнем деня си по-позитивно.

Намаляване на стрес, умора и болка

В човешкото тяло има протеини, наречени цитокини, които предизвикват възпаление и болка. Техните нива се повишават, когато сме тревожни и стресирани. В резултат може да усещаме определени болки в тялото си, усещането ни за умора също да се повиши. Когато заспиваме в едно легло с човека, когото обичаме, тези негативи значително намаляват.

По-силен имунитет

Има редица неща, както положителни, така и отрицателни, които се отразяват на нашия имунитет. Докато стресът, самотата и тревожността могат да ни направят по-уязвими към настинки и грип, така спането с любим човек може да се отрази положително на имунитета ни, или поне според западно проучване.

Регулиране на кръвното налягане

Знаете ли, че прегръдките могат да помогнат за намаляване на кръвното налягане и сърдечната честота? Гушкането вечер в леглото, когато заспиваме с любимия човек, оказва се, има както емоционални, така и физически ползи за сърцето ни. /az-jenata.bg

Main Menu