Как да разговаряме с децата за коронавируса?

20 Мар 2020 10:12

 

Извънредната обстановка, в която се намираме днес поставя пред родителите предизвикателството да обсъждат наболялата тема коронавирус и с децата. Тези разговори могат да се окажат много трудни, затова е важно родителите да бъдат добре подготвени и да знаят как да предоставят на децата нужната информация, без тя да ги стресира и тревожи. Ето какво ни съветват специалистите-психолози на фондация „За Нашите Деца“

Много е важно да бъдем спокойни, когато разговаряме с децата, защото те реагират не само на това какво им казваме, но и нашите невербални реакции. Ако вие сте притеснени и уплашени, това ще повиши тревожността у детето. Трябва да бъдете спокойни и да дадете възможност на детето да сподели с вас какво го притеснява. Важно е те да знаят, че могат да споделят с вас своите чувства и притеснения. Затова отделете време да разговаряте на тази тема.

Създайте отворена и подкрепяща среда за вашето дете

Запомнете, че в стресови ситуации децата наблюдават  как възрастните реагират, затова е важно да останете спокойни.

Започнете разговора, като уверите децата, че те и семейството Ви са добре, кажете им, че ги обичате, и че у дома те са в безопасност. След това се запознайте с това  какво всъщност детето ви знае за коронавируса и ситуацията, в която се намираме, за да прецените  върху какво да акцентирате.

Разяснете на  детето си основни факти за коронавируса и това как да се предпазим от него

 При липсата на фактическа информация децата често си представят ситуации, далеч по-лоши от реалността.  Не пренебрегвайте притесненията им, а  обяснете, че в настоящия момент много малко хора в тази страна са болни от COVID-19.

Пояснете, че заболяването не е живото-застрашаващо и е много важно да се спазват превантивните мерки, за да се ограничи разпространението на вируса, след което детайлно ги запознайте с превантивните мерки. 

Наблегнете на това колко е важно  да си мият ръцете и дори го превърнете  в игра или пък да използвайте случая, за да ги научите на някоя песничка като „Мийте си ръцете“, „Хей ръчички“ и т.н. Създайте правило всеки да мие ръцете си, веднага след като влезе у дома. При по-малките деца можете да стимулирате миенето на ръцете с награда за най-добре измити и подсушени ръце.

Важно е да обясните на децата , че не трябва да стоят близо до хора, които кихат или кашлят, а ако самите те кихат и кашлят трябва да  използват кърпичка, която веднага да изхвърлят. Ако не разполагат с такава, могат да използват свития си лакът, но в никакъв случай дланта си. На по-малките деца може да дадете пример, че трябва да стоят на една ръка разстояние от другите хора.

Даването  на насоки на децата за това, което  могат да направят за предотвратяване на разпространението на вируса, ще  им даде по-голямо чувство за сигурност и ще  помогне за намаляването на тяхната тревожност.

 Ограничете  гледането на телевизия или достъпа до информация в интернет и чрез социалните медии

Постоянното гледане на актуализации относно  разпространението  на COVID-19 може да увеличи безпокойството у децата.

Опитайте се да избягвате да гледате или слушате информация, която може да е разстройваща, докато децата ви присъстват.  Говорете с детето си за това колко истории за COVID-19 в интернет може да са базирани на слухове и неточна информация.

Имайте предвид, че информацията, която се разпространява всекидневно относно актуалната ситуация  не е адаптирана за деца  (т.е. тази  информация е предназначена за възрастни) и  може да причини безпокойство или объркване, особено при малки деца.

Информирайте се само от сигурни и проверени източници (УНИЦЕФ, български лекарски съюз, др.). Предупредете детето си, за опасностите от разпространение на фалшива информация, както и на различните митове, които циркулират из интернет пространството и сред хората от уста на уста.

Включете детето си в игри или други интересни дейности

Водете нормално ежедневието, доколкото е възможно.  Опитайте се да поддържате нормалния режим на детето , тъй като то ще им подейства успокояващо. Опитайте се да отклоните вниманието им от тревожни мисли, като им предоставите възможност за различни занимания, в които да участвате и вие. Рисувайте, играйте настолни игри, четете им приказки

Насърчавайте децата си да се справят с учебните  и извънкласните си занимания, но не ги насилвайте, ако изглеждат претоварени.

Main Menu