Торинската плащаница бе изложена на виртуален показ, за да вдъхне надежда на италианците

12 Апр 2020 08:07


Прочутата Торинска плащаница бе изложена днес на виртуален показ пред вярващите в цял свят, за да вдъхне надежда на фона на пандемията, в навечерието на католическия Великден, предаде Асошиейтед прес.

 

Папа Франциск приветства инициативата на архиепископа на Торино Чезаре Нозилия. Така се изпълнява желанието на вярващите, които страдат от пандемията от Ковид-19 - причиняваното от коронавируса заболяване, каза Светият отец.

Архиепископ Нозилия от своя страна заяви, че е получил хиляди молби, от стари и млади, да зърнат, макар и дистанционно, Торинската плащаница.

По италианската телевизия бяха показани кадри с прочутата реликва, преди висшият духовник да отправи молитва. Хората днес "чакат да бъдат освободени от пандемията", която причинява толкова много смърт, и Торинската плащаница "отваря сърцата за вярата и надеждата", заяви архиепископ Нозилия.

 

Смята че, с дългото четири метра ленено платнище е било покрито тялото на Исус Христос, след като било свалено от кръста.

 

Торинската плащаница се съхранява в катедралата на северния италиански град. Държана зад бронирано стъкло, тя е излагана на показ само при специални случаи.

На днешната молитва в църквата бяха допуснати само трима високопоставени личности. Сред тях бе кметът на Торино Киара Апендино, отбелязва АП.

През 16-и век архиепископът на Милано, бъдещият свети Шарл Боромео, пожелава да се помоли пред Торинската плащаница в момент, когато градът е опустошаван от чумна епидемия. През 1578 г. дукът на Савоя решава да пренесе реликвата от Шамбери в Торино.

Според скептиците лененото платнище, на което е изобразен образът на разпънат мъж, е средновековен фалшификат, отбелязва АП.

Main Menu