БНТ се разделя с популярни журналисти: сваля от екран Димитър Стоянович, Шани и Марио Гаврилов

15 Апр 2020 13:06

Паралелно с болезненото намаляване на екипите Нова телевизия заради кризата около епидемията, сходен процес започва и в БНТ., пише Offnews.bg.

Националната телевизия се разделя с двама от тримата водещи на едно от най-авторитетните си и ценени предавания - "Култура БГ" - Димитър Стоянович и Александра Гюзелева - Шани. Новината не бе съобщена от БНТ, а от сайта за култура "Площад Славейков". Двамата водещи са били уведомени, че за времето на извънредното положение единствен водещ и продуцент ще бъде Ана Ангелова.

Журналистът Марио Гаврилов също е свален от екран след изтичане на едногодишния договор, който е имал с телевизията. Той е изтекъл в първата седмица на април, когато е свалено и предаването за икономически новини "Икономика.БГ". Договорът на журналиста не е подновен.

OFFNews се обърна към БНТ с въпроси за мотивите за тези промени. Няма категорично потвърждение, че те са продиктувани от кризата около извънредното положение. БНТ е в силен финансов дефицит повече от година, а той няма как да не се отрази и на работещите в телевизията. Остава обаче въпросът как се прави подборът кой да остане и кой да бъде съкратен. Предаването на Гаврилов е от малкото с икономическо съдържание в ефира. Икономическите журналисти по традиция са сред най-търсените от медиите, тъй като такива кадри трудно се изграждат и намират. Не за пръв път БНТ посяга и на свое предаване за култура - друга територия, която рядко присъства в търговските медии и има своя вярна аудитория и обществена цел.

От вчера Нова тв започна да изпраща свои служители в платен отпуск като опит за намаляване на загубите заради извънредното положение. От телевизията са избрали да правят това чрез ползване на "престой" - мярка в трудовото законодателство, която дава на работещите до 15 дни платен отпуск извън годишния. След него, ако обемът работя не бъде възстановен, те имат право да се запишат на трудовата борса. "Свободна Европа" съобщи, че сред засегнатите от мярката са водещата на "Събуди се" Мира Иванова, Галя Щърбева и др. Кореспондентът на Нова във Варна Искра Урумова също съобщи, че е изпратена "в престой".

Main Menu