След паниката идват депресиите, алармира психотерапевт

15 Апр 2020 17:40

С цел да се спре разпространението на коронавируса у нас, управляващите обявиха извънредно положение в България, което е в сила вече повече от месец. Как да запазим психичното си здраве по време на пандемията? По темата Novini.bg. потърси отговори от Мая Михайлова - клиничен психолог и психотерапевт с дългогодишна практика:

 

За първи път се сблъскваме с такава ситуация - как реагираме?

Това е нова ситуация въобще за света и психотерапията, и консултирането. Всички ние сме в нова ситуация, така че се учим как да реагираме и никой не знае какви реакции ще се отключат в психиката на хората. Това, което наблюдаваме, има ескалация на агресията в домашна среда и то при хора, които по принцип имат склонност към това. Също така се обострят и състояния от тревожния спектър - паник атаки и силна тревожност.

 

Агресията в дома как може да бъде преборена?

В момента много трудно може да бъде преборена, защото потърпевшите от агресора не могат да достигнат до помощ заради ограничителните мерки, които са ни наложени. По-скоро потърпевшите са в мълчание, тъй като едва ли са се увеличили сигналите към 112.

Жертвите на домашно насилие живеят с насилника си, той ги контролира и наблюдава и не могат и онлайн да потърсят помощ нито по телефон. Трябва да се скрият в някое помещение където агресорът няма достъп, но това не се случва така.

Предполагам, че ескалира и насилието към децата. От това, което чета, за западните страни е така, предполагам че и в България, но по тази тема по принцип се мълчи у нас и не се води като статистика, а сега в условията на пандемия, още по-трудно могат да достигнат до помощ.

Какви съвети ще дадете на хората, предразположени към тревожност?

През последните дни се обаждат предимно тревожни жени, които по принцип са предразположени към такива разстройства. При коронавируса всички страхове се обострят. Ние не знаем как да се справим с него, все пак е невидим враг. Хората са много уплашени. Правим повече кризисни интервенции, за да бъдат хората придружени в тревожността, да бъдат успокоени и да получат адекватната помощ, доколкото може в тези условия.

 

В момента сме в промяна на сезоните - ще се увеличи ли състоянието на депресия?

Аз вече го наблюдавам, тъй като през първия месец имаше повече паника и тревожност, а сега вече е повече депресия и потиснатост, тъй като нямаме достъп до природата, разходките - естествения начин, по който си добавяме серотонин в мозъка, за да балансира това състояние. При много хора липсват социалните и физически контакти, а онлайн средата не е достатъчна, за да се чувстваме добре. Това също увеличава депресивността. Липсват и хората, които са си близки - баби и дядовци не могат да се виждат с внуците, с децата си, защото се пазим да не заразим близките си. Но на психическо ниво това се чете по друг начин - че се чувстваме отхвърлени и по някакъв начин сме врагове на близките си.

Съветите, които ще дадете на хората?

Много е добре да намерят своя баланс, някакви форми на свобода, въпреки ограниченията - ако могат, да правят нещо през деня за удоволствие, което да ги зарежда – дали игра, гледане на филми, театри онлайн. Ако имат двор, тераси – да излизат малко на въздух, да релаксират. Ако имат възможност, да правят физически упражнения, защото те много помагат за това да се регулира емоционалната система. Също така, колкото може повече да остават в състояние на ума, което им помага и ги крепи дори извън кризата. Да се опрат на това, което им е познато, което ги е спасявало през годините.

Main Menu