Благотворителна кампания за боядисване на яйца от деца с диабет и техните родители

17 Апр 2020 09:02

 

Традиционната благотворителна кампания за боядисване на яйца от деца с диабет и техните родители се проведе в нов формат поради извънредната ситуация.

 

„Тази година кампанията ни трябваше да се проведе във Велико Търново, но поради извънредната ситуация решихме да не прекъсваме 15-годишната традиция, а да я проведем онлайн и отново всички заедно от различни краища на страната, рисувайки яйца от домовете си, да го споделим в обща видео връзка“, сподели председателят на Националната асоциация на децата и младите хора с диабет Елисавета Котова. Тя уточни, че в инициативата се включват десетки семейства от Пловдив, София, Велико Търново, Бургас, Хасково, Ловеч, Банкя. „Щастлива съм, че тази година всички деца са изключително старателни в мисията да създадат радост и с надежда по-скоро да се съберат със своите приятели“, допълни Елисавета Котова. Тя посочи, че предвид извънредната ситуация за първи път боядисаните яйца няма да бъдат дарени на здравни заведения, но е запазена традицията децата с диабет да бъдат заедно в благотворителна кауза, която носи милосърдие в навечерието на светлия християнски празник.

 

Инициативата на Националната асоциация на децата и младите хора с диабет се провежда от 15 години. По традиция на Велики четвъртък малчугани боядисват яйца и ги даряват на болници в различни градове в България. Миналата година кампанията „Деца боядисват яйца за деца“ се организира съвместно с общински институт „Старинен Пловдив“ в къщата на известния пловдивски художник Димитър Киров. По-късно малчуганите заедно със своите родители рисуваха картини, които бяха продадени с благотворителна цел. Събраните средства от изложбата на великденски яйца и картини бяха използвани за закупуване на сензори за деца с диабет на възраст от 0 до 5 години.
.

 

Main Menu