2019 е най-топлата година в Европа

22 Апр 2020 14:30

2019 е най-топлата година в Европа, потвърждават нови данни, с периоди на необичайно високи температури през миналия февруари, юни и юли, а ноември е един от най-влажните в историята, пише "Гардиън".

Предишните рекорди са счупени с малка разлика, но откритията потвърждават, че 11 от 12-те най-горещи години в Европа са през последните две десетилетия, според Европейското състояние на климата 2019.

През лятото на миналата година имаше суша в Централна Европа, а в края на 2019 г. падна четири пъти по-голямо количество дъжд от нормалните нива в Западна и Южна Европа.

Гореща вълна в Гренландия миналата година е донесла рекордни нива на топене на ледената покривка, са установили авторите на изследването, макар че в европейската част на Арктика е било по-студено през годината в сравнение с предишни години. Ледниците на Стария континент губят средно по 16 тона прясна вода на квадратен метър от 1997 г.

През 2019 г. летните температури в някои части на Европа са били с 3-4 градуса по Целзий над нормалните. Горещи вълни през юни и юли донесоха рекорди във Франция и Германия.

Данните потвърждават други открития, които показват тенденция към глобално затопляне. Световната метеорологична организация потвърди, че миналата година е била втората най-гореща в историята, като са отчетени най-високите температури в океаните, откакто се събират такива данни.

Main Menu