Историята „оживява“ в домовете ни с екипа на Историческо изкуство

27 Апр 2020 16:00

 Много държави по света прилагат различни мерки в опит да наложат социално дистанциране, за да забавят разпространението на Covid-19. Те варират от прекратяване на масови събирания, и затваряне на обществени заведения, до закриване на училища, а на места и пълна блокада, като хората нямат възможност да напускат територията на населеното място, в което се намират. Времето на криза е всъщност време за преосмисляне на приоритетите ни. Към този момент почти всички хора, с малки изключения, трябва да останем социално дистанцирани, за да намалим шанса да се появят нови огнища на зараза. Този акт на „социално дистанциране“ е най-основното проявление на социална солидарност. Сега е времето, което наваксваме с почивка за натовареното ни ежедневие. Сега е времето, когато можем да насочим вниманието към децата ни, да ги опознаем по-добре, да се забавляваме с тях, да ги учим не само на уроците в училище, а и на важни дейности и качества, които ще ги превърнат в героите на бъдещето. И тъй като културните мероприятия са отложени за неопределен период от време, от екипът на Историческо изкуство са решили да ни изненадат с още един проект – Историческо изкуство у дома. Проектът, по подобие на Национално турне „Историческо величие“, което беше планирано да посети всички областни градове в страната, представлява картини, които пресъздават историята на траки и прабългари и всеки един българин има възможност да ги окачи в своя дом или работно място. Чрез този проект получаваме възможност да се докоснем до могъществото на предците ни, да се докоснем до историята и героизма им. Изкуство, чрез което добавяме величието в нашето ежедневие и това на децата ни, което да ги научи на ценните уроци от миналото и помогне в изграждането им като стойностни личности. Към всяка картина са включени вдъхновяваща книжка с история за смелия път на едни от най- великите българи и образователна игра с въпроси за родители и деца. Темите, сред които може да избере всеки са: „Безстрашие“, „Мъдрост“ и „Героизъм“, тъй като това са думи, олицетворяващи завета на предците ни.

 
 Повече информация, относно „Историческо изкуство у дома“ може да получите на: https://www.facebook.com/HistoricalArtBulgaria/ 
 
Екипът на Историческо изкуство стартира и ежеседмично онлайн четене на български исторически приказки всяка събота в 11:00 часа на живо във фейсбук страницата им .  

Main Menu