Първите Хомо сапиенс в Европа са обитавали пещерата "Бачо Киро"

13 Май 2020 08:49

Първите следи от Хомо Сапиенс в Европа са открити в пещерата "Бачо Киро" край Дряново. Български изследователи, заедно с чуждестранните си колеги от немския институт "Макс Планк", са се натъкнали на останки от първите ни предци именно там. Новината беше разпространена от агенция Ройтерс, след като откритието беше публикувано в две авторитетни американски научни издания.

Международният изследователски екип е работил под ръководството на Жан-Жак Юблин - директор на Института за еволюционна антропология "Макс Планк" в Лайпциг, а нашите учени са от Националния институт за археология към БАН.

Сензационните находки включват хиляди кости на животни, оръдия на труда от камък и кост, украшения, както и останки от пет човешки скелета. Според ДНК-изследванията, новооткритите находки са на възраст между 45 000 и 47 000 години

"Зимите са били доста студени и те са търсили укрития, и пещерите са им предлагали такива. Откриваме следи от човешко ДНК. Един зъб и други фрагменти от кости", коментира пред БНТ доц. д-р Николай Сираков от Националния археологически институт.

Намерени са още оръжия и останки от плячката.

"Имаме доста мечи зъби, които са използвани за украшения, за да се маркират "Това съм аз, това е от нашата група", допълни Сираков.

На някои от животинските кости пък са слагали успоредни черти. Може би за да отбележат нещо важно. Изследователите само предполагат какво.

"Да кажем, времето - календар някакъв. Но това са въпросителни с удивителни". 

На въпрос защо неандерталците не са оцелели, за разлика от Хомо сапиенс, доцентът отговори:

"Това е голям въпрос, за който има разни предположения. Не са били толкова гъвкави, не са били толкова адаптивни".

Николай Сираков подчерта, че значението на откритието е европейско.

Според сензационните находки, които документират най-ранния известен до момента Хомо сапиенс от ерата на ранния палеолит, началото на важния културен преход между неандерталците и предците на съвременния човек е положено значително по-назад във времето. Досега се смяташе, че този преход е започнал преди около 41 000 години: именно на такава възраст бяха най-старите директни доказателства за присъствието на хомо сапиенс в Европа, които са открити в румънска пещера, припомня списание "Шпигел". Само около хиляда години по-стари от последните неандерталци. Затова дълго време се смяташе, че неандерталците са изчезнали малко след като в Европа са се появили първите Хомо сапиенс. От новите находки обаче става ясно, че те са живели доста по-дълго време заедно.

"Находките в пещерата Бачо Киро" са най-ранният известен до момента артефакт от ранния палеолит в Европа. Те демонстрират нов начин на изработка на оръдия на труда от камък, както и нов тип поведение, включващо изработването на украшения за лична употреба, които се отличават съществено от характерните за неандерталците", казва Ценка Цанова, от института "Макс Планк", цитирана от Дойче Веле.

Main Menu