Местата, където лесно можете да хванете COVID-19

16 Май 2020 19:39

Извънредното положение беше отменено, но опасността от коронавируса не е отминала. Какви мерки да взимаме, за да избегнем риска от заразяване с COVID-19 и кои са местата, където лесно можем да се заразим?

Асансьорът

Проучвания сочат, че COVID-19 може да оцелее не само върху метални повърхности, но и във въздуха в продължение на няколко часа. Затова се препоръчва да продължите да носите маски докато се возите в асансьора и да миете ръцете си, след като слезете от него.

 

На касата в магазините

По информация на CNN, касата на магазините съдържа най-много микроби, тъй като на лентата до нея потребителите си слагат продуктите и извършват плащането, често с книжни банкноти.

Градски транспорт

Използването на градски транспорт, особено в най-натоварените часове, крие огромна опасност от заразяване, тъй като тогава спазването на дистанция е практически невъзможно. Затова носете маска, дезинфекцирайте ръцете си и се опитвайте да не пипате лицето си.


Местата, където лесно можете да хванете COVID-19 (ВИДЕО)
Публични тоалетни

Всеизвестен факт е, че публичните тоалетни крият много бактерии. Сред най-ранните симптоми на коронавирус са стомашно-чревните оплаквания, затова, ако посещавате публични тоалетни, никога не сядайте върху тоалетните чинии, ако не са предварителни дезинфекцирани, винаги измивайте ръцете си след това, и самите вие спазвайте хигиена, като внимавате да не цапате и да не оставяте боклуци.

Болници

Медици от цял свят съветват да не посещавате болнични заведения, освен ако не е наложително, тъй като рискът да се разболеете там е голям.


Местата, където лесно можете да хванете COVID-19 (ВИДЕО)
Самолети

Макар и много авиолинии да преустановяват полетите си, не забравяйте, че преди вие да се качите в самолет, някой друг е стоял на вашето място. От друга страна, на вашият полет може да пътува някой заразен и макар той да не стои до вас, вие дишате един и същ въздух. Затова, ако не е наложително, избягвайте полетите със самолет.

Сред приятели/семейство

Едно от първите неща, които мнозина от нас ще направят, след като свърши карантината, е посещението на близките ни. Все пак, не забравяйте, че симптомите на COVID-19 може да са скрити за някои, но критични за други. Затова се уверете, че човекът, когото искате да видите, е напълно здрав и не е имал контакт със заразен. Вие също не излагайте близките си на риск, ако не се чувствате добре или знаете, че сте били в контакт със заразно болни.

Main Menu