Печат на тази страница

Ако тръгвате на дълъг път, по-добре да имате тези неща

28 Юли 2020 15:36

 

В сезьонът на отпуските зачестяват пътуванията до близки и далечни дестинации. Но има неща, от които задължително се нуждаем по време на път.

Иля Пименов, експерт на списание „За Рулем“, посочва кои са нещата, които шофьорите трябва да осигурят на дълъг път.

Разбира се, на първо място не трябва да се забравя така нареченият авариен комплект, който включва следните елементи: авариен знак за спиране, аптечка, пожарогасител, въже за теглене, кабели за електроподаване и сигнална жилетка.

По време на дълги пътувания трябва да се заредим доволно и с гориво, казва експертът. “Добре е да вземете със себе си туба с гориво за дълго пътуване. Можете да вземете малка, около десет литра. Това количество вероятно ще стигне, за да стигнете до най-близката бензиностанция”, обяснява Пименов.

 

Обезателно при дълго пътуване трябва да имате в колата вода за пиене и за миене на ръцете, която, ако е необходимо, може да се излее и в резервоара за миене на предното стъкло или водното контейнерче.

Според автора е необходимо също да имаме и моторно масло в себе си.

„За съжаление, много от съвременните двигатели страдат от изхвърляне на масло. И тъй като моторните масла от различни видове не могат да се смесват, при дълго пътуване си струва да вземете поне литър от същото масло, което се налива в двигателя“, препоръчва той.

Друго задължително пособие за пътуване с кола е комплект за ремонт на гуми. “Повечето гуми се сменят бързо и с минимални усилия и дори неук може да се справи с тази работа”, отбелязва експертът.

Освен това трябва да имаме резервни крушки в себе си в случай на проблеми с електрическото табло или осветелението, както и комплект оптически лампи и фенерче, заключава Пименов./БГНЕС

Main Menu