Посетителка с огромно деколте предизвика скандал в парижки музей

13 Сеп 2020 15:44

Музеят д'Орсе в Париж се извини на жена, от която поискали да покрие деколтето си преди да влезе, след като посетителката разказа за инцидента в "отворено писмо", което публикува в социалните мрежи, съобщава DW.

"Когато застанах на входа на музея, дори нямах време да си подам билета - гледката на бюста ми шокира агент, отговарящ за контрола, пише тя в своя акаунт в Twitter (@jeavnne ), а постът бе споделен повече от 21 000 пъти.

Охраната се обърнал към нея с коментара „А, не, това не е възможно, това няма да стане“, пише жената, която публикува и снимка с въпросната рокля.

Според То, както се идентифицира тя в акаунта си, музейния служител ѝ наредил да се покрие със сако, за да влезе. "Чувствах се победена, принудена, засрамена, останах с впечатлението, че всички гледат бюста ми, а аз съм просто жена, която е „сексуализирана“ и иска да влезе в музея".

Накрая Жана приема да облече сако, за да влезе, защото ѝ казват, че такива са „нормите“ и вече вътре забелязва, че много произведения представляват голи мъже и жени, като последните са „с малки гърди“, подчертава тя.

Съобщението не отнема много време, за да предизвика реакция от музея, също чрез социалната мрежа, като се извиняват с думите „Ние дълбоко съжаляваме за този инцидент и се извиняваме на засегнатото лице“.

Много потребители изразиха подкрепата си за младата жена през последните часове с различни послания и дори със снимки на известни картини, които се виждат в Орсе като „Закуска на тревата“ от Мане, на които гола жена се появява с двама мъже или в „Сътворението на света“ на Курбе, на която дори се вижда вагината на жена.

Инцидентът допълва скандал, възникнал през август, след като двама полицаи се обръщат към група жени на плажа в Сейнт Мари ле Мер и ги молят да сложат горнищата на банските си.

Тази полицейска акция породи отговор от министъра на вътрешните работи Жералд Дарманин, който написа в Twitter, че е "неоснователен" фактът, че полицията регулира дрехите, които хората носят на плажа.

„Свободата е ценно благо и е нормално администрацията да признае грешките си“, пише той, имайки предвид действията на агентите.

Според полицията, към служителите се обърнало семейство, което казало, че се чувстват неудобно от дамите по монокини, тъй като децата им били там и те попитали жените дали могат да се покрият.

Main Menu