Фотографът и топ модел Божана Татарска в премиерния епизод на „Децата на Другата България“ на 26 септември по bTV

21 Сеп 2020 11:04

 

 

Лицето й украсява кориците на списания като „Ел“, „Мари Клер“ и „Мадам Фигаро“. Тя работи за марки като Лореал, Ив Роше и Макс Мара, дефилира в колекциите на Пако Рабан, Исей Миякé и Живанши.
Божана Татарска е герой в премиерния епизод на новата документална поредица на журналистът Георги Тошев „Децата на Другата България“, която тръгва в ефира на bTV тази събота, 26 септември, от 12,30 часа.
Божана е първата българска красавица, която прави пробив в световните списания за мода. Тя е родена в Благоевград и на 18 години пристига в Париж, за да работи като фотомодел. Успехът я връхлита изненадващо.
Ежедневието й се завърта в шеметна въртележка между центровете на модата – Милано, Токио, Ню Йорк, Мадрид.
Две десетилетия по-късно Божана Татарска е вече е от другата страна на обектива. Сега работи като моден фотограф, а снимките й се публикуват в престижни списания като Вог, Ел, Харпърс базар и много други.
„В нейните фотографии се чете смелост и чувствителност, а присъщият на самата нея финес се отпечатва и в изображенията, които създава. Божана е смел човек, умна и талантлива българка, която продължава да се вълнува от всичко, което се случва в страната ни“, споделя журналистът.
Днес Божана живее в Париж, но продължава много да пътува по работа, както преди, докато е била фотомодел. Операторът Иво Стайнов снима Божанав Ню Йорк, където тя вече е от другата страна на обектива.
Независимо, че познава и харесва Ню Йорк, сърцето на Божана принадлежи на Париж. Георги Тошев и операторът Иван Китанов прекарват един ден с красивата българка в „нейния Париж“, където е домът й, където живее със съпруга си и малката си дъщеря, където работи. Заедно с режисьора Ема Константинова екипът ни показва как живее Божана днес и как България присъства в живота й.
„За 20-та годишнина на bTV получих предложение да възродя поредицата „Другата България“, която и до днес се оказва една от най-емблематичните и разпознаваеми предавания на медията. Много колеги след мен насочиха интереса си към нашите сънародници зад граница. Но аз не обичам да се връщам към стари проекти. Затова с екипа ми реших да направя нова поредица, в която да се огледа прехода през последните 30 години“, споделя Тошев.

Какво се случи 30 години след голямото напускане на наши сънародници след 10-ти ноември 1989 година. Къде заминаха, как се адаптираха, реализираха ли се, какво се случва с техните деца?
„Децата на Другата България събира историите на децата, заминали като малки или родени в български семейства извън България.
Българи ли са или не?

„В новата поредица ще се говори за случващото се по света и у нас през личните истории на хора, които са искали да променят живота си, напускайки България“, споделя Тошев. Въпреки пандемията той и екипът му успяват да заснемат премиерните епизоди.

„Като баща на дете, родено в „Другата България“, за мен е важно да се идентифицирам с усещането за принадлежност към една страна, в която не живееш постоянно. Когато работех по „Другата България“ исках да разбера какво означава избора да останеш или да заминеш в края на 90-те години. Телевизията е лично преживяване и трябва да те вълнува, да бъде кауза, мисия. Ето защо 30 години след т.н. „преход“ исках с екипа си да проверя какво означава да си българин в един глобален свят, разделян изкуствено. До колко и как можеш да съхраниш националната си идентичност, родова памет, как се вписваш. Сега, когато пандемията върна част от нашите деца, е важно да чуем тяхната гледна точка към България, към случващото се у нас. Да ги разберем“, каза Тошев, който е подготвил 12 епизода, който ще се излъчват всяка събота от 26 септември от 12, 30 часа по БиТи Ви.

Как изглежда България от далече?
„Децата на Другата България“, тази събота, 26 септември от 12,30 часа по БиТи Ви.

Main Menu