Защо да правим секс всеки ден?

01 Окт 2020 14:41

 

Едва ли е нужно да се дискутира, колко полезно и приятно е сексът да присъства ежедневно в живота ни. Ако все пак са ви нужни стимули, за да практикувате всеки ден фитнес в най-прекрасната му форма, то ето няколко мотивиращи факта:

Най-общо, чувството за преумора, тревожността и стреса, трудното заспиване и дори регулирането на кръвното налягане са все проблеми, които могат да бъдат „излекувани“ с редовен секс.

Снижаване на стреса

След дълъг работен ден или просто на работа сте се претоварили, сексът е онзи, който ще ви помогне да се отпуснете и да намалите стреса. В биохимичен аспект, по време на секс в телата ни се синтезират по-високи количества допамин, ендорфин и окситоцин, а комбинацията от тях снижават стреса. Допаминът, окситоцинът и ендорфините са естествените „опиати“, които произвежда организмът ни, а сред масовата публика често наричат тези вещества „хормони на щастието“.

Приятна физическа активност

Кой иска да ходи „да тренира“ във фитнеса или да вдига тежести? Вместо това е несравнимо по-приятно изживяване, когато физическата активност „тренировка“ е заменена със секс. По време на акта в телата ни се случват постоянни физиологични промени, които са равностойни на рутинни упражнения. Учестява се дишането, а това означава изгаряне на калории. Е, не са кой знае колко и не бива да разчитате, че така ще свалите от теглото си. За любителите на статистиката: Ако три пъти в седмицата правите секс, за една година ще изгорите около 7500 калории. Толкова енергия би ви позволила да изминете 120 километра пеш.

Ползите за имунната система

По време на секс в организма се освобождават антитела, в това число и имуноглобулин А. Това са – най-общо казано – средствата, с които имунната ни система се справя с обикновените настинки и дори някои грипни вируси. Редица статистически изследвания са показали, че при двойките, които правят секс по два и повече пъти седмично, нивата на специфичните антитела са по-високи, отколкото при онези, които „мачкат чаршафите“ от дъжд на вятър.

 

Понижаване на кръвното налягане

Според други научни изследвания, дори при не много продължителни полови контакти, кръвното налягане може значително да се стабилизира. Данните от клинични тестове показват, че сексът понижава диастоличното кръвно налягане. Разбира се, не е нужно първо да си вдигнете кръвното, за да го ползвате като претекст за секс, чрез който да си върнете нормалните стойности.

Помага на сърцето

Учените са открили връзка и между изгорените по време на секс калории и подобрената дейност на сърдечносъдовата система. Според някои изследвания, до 45% от мъжете са по-малко разположени към заболявания на сърдечносъдовата система, ако редовно правят секс.

Облекчава болката

Боли ви глава или страдате от мигрена? Сексът може да облекчи болкови усещания, при това, доста по-добре от болкоуспокояващите медикаменти. Провеждани са множество изследвания по темата, като учените достигат до заключение, че хората, които правят редовно секс, изпитват значително по-малко болка, отколкото онези, които нямат полови контакти.

 

За жените: регулира месечния цикъл

Нередовният месечен цикъл при жените често се дължи на напрегнатото ежедневие. Сексът, снижавайки стреса, може да окаже влияние и върху регулирането на менструалния цикъл.

Сексът спомага за заздравяването на тазовите мускули

Жените, които имат силно развити мускули на тазовото дъно имат и повишена чувствителност по време на секс и преживяват по-силни оргазми.

При мъжете редовният секс помага за решаване на проблеми с еректилната дисфункция и незадържане на урина.

Половият контакт намалява риска от рак

Редица изследвания сочат, че хората, които редовно правят секс, намаляват рисковете за развитие на рак. Едно австралийско проучване достига до извода, че мъжете, които еякулират най-малко 21 пъти на месец, е много по-малко вероятно да се разболеят от рак на простатата.

 

Сексът подобрява съня

Тук няма какво да се доказва. Физическото натоварване при секс води до повишена сърдечна честота, което пък има релаксиращ ефект. Достигането до оргазъм покачва нивата на хормона пролактин, а той е отговорен за усещането за спокойствие и сънливост след секса.

Подмладява

Или поне визуално ефектът му е такъв. Ако правите секс три пъти в седмицата ще изглеждате с 10 години по-млади.

Удължава живота

Сексът помага за дълголетието ни.

Мъжете практикуващи редовно секс живеят два пъти по-дълго от тези, които не се отдават често на това удоволствие.

Main Menu