Праисторически инстинкти ни тласкат към вредните храни в хладилника

10 Окт 2020 18:42

Хората запомнят по-добре къде стоят нездравословните храни вкъщи, съдържащи изобилие от калории, заради праисторическите си инстинкти, установи нидерландско проучване, цитирано от в. "Дейли мейл".

Екипът на Рашел де Врис от университета във Вагенинген изследвал пространствената памет на 512 участници в експеримента. Всеки един от тях трябвало да изследва стая, в която имало истинска храна или проби с дъх на храна. Участниците можели или да си похапват, или да подушват предоставените им образци. След това учените помолили изследваните лица да нарисуват карта на разположението на изкушенията.
Реклама

Хората в 27 процента от случаите по-добре запаметявали местоположението на висококалоричните храни или на тестерите.

Учените обясняват тази наша способност с еволюционни причини, датиращи от нашите праисторически родители, които са били ловци-събирачи. Те са имали по-голям шанс за оцеляване, като преимуществено са откривали висококалорични храни, които да ги спасят от глад.

 

Тази тенденция се проявила и по време на експериментите и то независимо дали участниците са харесвали или не висококалоричните храни.
Учените стигнали до извода, че нашата пространствена памет в процеса на еволюцията се е развила по такъв начин, че да приоритизира локацията именно на този вид храна.

Main Menu