“Децата на Другата България” показва за първи път сина на Виктор Пасков

16 Окт 2020 11:21

 

За първи път синът на писателя Виктор Пасков ще се появи на тв екран в новия епизод на поредицата “Децата на Другата България” тази събота от 12:30 часа по btv.

Журналистът Георги Тошев и оператора Иван Китанов го откриват в Париж, където Александър Пасков живее с майка си известният преводач проф. Мари Врина.

 

“Алекс е страхотно момче. Той визуално е копие на баща си. Говори добър български език и след смъртта на Виктор Пасков открива България по един много личен и дълбок начин. Благодаря на писателя Захари Карабашлиев, който ми помогна да стигна до Александър и на майка му, Мари Врина, която беше много искрена в разказа за трудната раздяла с баща му”, споделя авторът на поредицата “Децата на Другата България” Георги Тошев.

Алекс не обича шума и камерите. Той учи литература и мечтае да пише книги като баща си.

Александър е плод на любовта между най-добрия преводач на българска литература във френскоезичния свят Мари Врина и писателя Виктор Пасков. Тяхната среща е около превода на френски на първата книга на Пасков, появила се във френските книжарници. Двамата се женят, ражда се Александър, но когато момчето е на 2 години родителите, му се развеждат.

Едва след смъртта на баща си, преди няколко години, Александър Пасков започва своето лично завръщане към България, българския език и творчеството на известния си родител.

“Алекс пази една черно-бяла снимка на баща си. Това е най-скъпото, което е останало от Пасков - старши и разбира се, неговите книги. Благодаря на писателя Захари Карабашлиев, който сподели с мен тази вълнуваща история за сина, който търси корените на баща си. Така започна едно пътуване към българския език, адресите на Виктор Пасков в България. Александър дори живее известно време в България. Днес той се чувства доста по-уверен и спокоен в знанието за своя баща и мястото му в европейската литература. Филмът “ Снимката на татко” е за онова болезнено преоткриване на среда, ситуации и обстоятелства, които бележат един човешки живот”, споделя Георги Тошев.

 

Кое прави Александър Пасков от Париж българин, ще разберат зрителите от филма на Георги Тошев, Иван Китанов и евжисьора Николай Барулов тази събота от 12:30 часа по btv в “Децата на Другата България”.

Main Menu