Грипът може да бъде по-опасен от коронавируса

28 Окт 2020 19:38

На фона на пандемията от коронавируса мнозина са забравили за грипа - също толкова опасно вирусно респираторно заболяване. Защо в никакъв случай не трябва да подценяваме грипната зараза обясни академикът от Руската академия на науките, вирусолог и научен директор на Държавния институт за ваксини и серуми „В. I.I. Мечников” Виталий Зверев.

„Струва си да се страхуваме от грипа даже повече, отколкото от коронавируса”, казва Зверев. „Той не е изчезнал и със сигурност ще има увеличение на заболеваемостта. Единственото успокоение е, че има надеждна ваксина срещу грип. Вярно е, че трябва да се ваксинирате всяка година - и защото грипният вирус се променя непрекъснато, и защото ваксината не дава дългосрочен имунитет”, обясни Зверев.

Грипът в никакъв случай не трябва да се подценява - това е много сериозно заболяване с доста висока смъртност. Характеризира се със сериозни усложнения и същата тежка пневмония като усложненията след заразяване с коронавируса, отбеляза академикът.

"В Америка, по време на обикновена грипна епидемия, умират до 30-40 хиляди души. Това са предимно хора с някакви хронични заболявания, както при COVID-19. Най-често жертвите на грипа са също диабетици, хора със сърдечно-съдови и бъбречни заболявания", каза Зверев.

Но за разлика от коронавируса, грипът не протича безсимптомно, добави академикът.

"Грипът винаги идва със симптоми, не съм чувал за асимптоматичен грип. Коронавирусът е по-коварен, хората не го усещат и заразяват другите в продължение на няколко седмици. А грипът се проявява след един или два дни, след това започва сериозно заболяване и човек неволно се самоизолира Така че един човек може да зарази много повече хора с коронавирус, отколкото пациент с грип“, разказа Зверев пред РИА Новости.

Main Menu