Печат на тази страница

Тайната история на рицарите тамплиери

21 Ное 2020 09:45

Viasat History разкрива тайните на най-мистериозния и могъщ рицарски орден от Средновековието: Орденът на рицарите тамплиери.

От издигането им до небесата до пропадането им в пламъците на ада. От ритуалите и традициите на средновековното рицарство, през невероятната кампания срещу тях до предполагаемото им тайно спасение, както и наследството им, останало по Светите земи и на Европейския континент.

Пленяваща документална поредица в три части с премиера по Viasat History в понеделник, 23 ноември от 23:00 часа разплита мистериозната история на рицарите тамплиери. Чрез ексклузивен достъп до „Тайните архиви на Ватикана“, експерти разкриват изобилната митология, създадена около тях, както и новооткрити исторически факти и непубликувана досега информация.

The Secret Story of The Knights Templar проследява рицарите тамплиери, известни със своите отличителни бели мантии с червен кръст, своята смелост в лицето на смъртта по време на кръстоносните походи.

Рицарите тамплиери са създадени като специален религиозно-военен орден от Хуго де Пайен в традицията на средновековното рицарство и благодарение на пряка връзка с краля и папата, което ги отличава от други рицарски ордени като Хоспиталиерите и Малтийския орден, например.

Този документален сериал за пръв път пресъздава като се впуска дълбоко във връзката между събитията и историческия контекст, в който първоначалната цел на тези рицари е била да защитават поклонниците в пътуванията им до Йерусалим, след победата на кръстоносците в Първия кръстоносен поход.

В хода на три хвърлящи светлина епизода проследете развитието на Тамплиерите до върховна власт и превръщането им в обект на безпрецедентна кампания на омраза, целяща да ги дискредитира до степен на безчовечност чрез неописуеми обвинения в преклонение пред дявола и други престъпления.

В продължение на два века рицарите са измъчвани, убивани, изгаряни на клада и в крайна сметка изличени от лицето на Земята. Тайните и загадките на техния възход и падение ще бъдат внимателно реконструирани в точен преразказ на историческите записи, с пътуване във времето след унищожаването на Ордена.

Факти… От истинската история на рицарите тамплиери…

Силата на рицарите тамплиери, към които изпитвали и уважение, и страх, е надмината само от митовете за тях. „Тайната история на рицарите тамплиери“, поредица в три части по Viasat History в 23:00 на 23, 24 и 25 ноември, се опитва да хвърли светлина към бързия им път към величие, както и към стремглавото им падение. Като използва исторически факти вместо легенди, сериалът изследва ритуалите и обичаите, които са останали и до днес. Ето тайните на тези печално известни рицари.

Да започнем от начало: По какво тамплиерите се отличават от другите рицари?

Орденът е основан през 12-ти век и неговите членове са едновременно монаси и воини, подчинени само и единствено на Папата. Повечето рицари се справят добре на бойното поле – те са агресивни, непокорни, но тамплиерите са обвързани от клетвите, които са положили, и не са водени от собствената си алчност. Вместо това, те се бият за грандиозна обща цел и по тази причина са особено дисциплинирани бойци.

Как е структуриран орденът? И какви били условията, за да се присъединиш към него?

Членовете на ордена са разделени в три степени: елитните братя рицари са избирани от средите на аристокрацията и вече са обучени за рицари; Рицарите сержанти са синове на майстори и търговци и макар също да се биели, те по-скоро се грижели за ежедневните дейности на ордена; освен тях има и монаси, които са посветени на духовните нужди на бойците.

Кандидатите трябвало да положат клетва за въздържание, подчинение и смирение чрез ритуал и да обещаят да се бият за Светите земи. Имало и някои преимущества, обаче: за разлика от другите вярващи, от тях не се изисквало да постят и да правят бдения, за могат да пазват силите си.

Защо стават известни с дисциплината си?

Отчасти са известни с това, действително. Създадена е „марката“ на благонадеждния, неустрашим воин. На Изток тяхното бойно майсторство се проявило докато защитавали Светите земи. На Запад преобладавала икономическата и финансова роля на тази набираща все повече членове организация.

Манастирите умело инвестирали богатствата, придобити в битки и чрез дарения. И така приходите на ордена, който участвал в търговия и производство и оперирал като банка, често надхвърляли тези на кралската хазна. Затова може би не е изненадващо, че Орденът на тамплиерите се счита за един от главните предтечи на капитализма.

Защо се стига до техния упадък?

Гордостта на техните водачи, които към 13-ти век водят ордена към все повече битки с несигурен изход, често съпроводени с големи кръвопролития, като междувременно губят самия Йерусалим, както и смятаното за безмерно богатство, което притежават, привличат вниманието на все повече и повече властимащи.

В последствие те биват обвинени с сексуални изващения, арестуват ги, изтезават ги и ги изгарят на клада във Франция. Орденът, който просперира в продължение на два века, е обречен в резултат на една от най-жестоките конспирации в историята.

Сред експертите в поредицата са:

• Барбара Фрале, италиански палеограф и автор, която работи в Архива на Ватикана, автор на многобройни книги, посветени на изучаване на историята на рицарите тамплиери;

• Франко Кардини, историк, учен и писател, специализиран в изучаването на Средновековието; 

• Ален Демуржер, френски историк и водещ специалист по история на Рицарите тамплиери и кръстоносните походи, история на религиозните ордени и франската държава в края на средните векове; 

• Марина Монтесано, професор по средновековна история в DICAM – Университета в Месина и Факултета по философия в университета Сан Рафаеле Вита-Салуте. Носител на награда Lila Wallace от 2000 г.

„Тайната история на рицарите тамплиери“ дебютира по Viasat History в понеделник, 23 ноември, от 23:00 часа и ще се излъчи в три поредни вечери (23-ти, 24-ти и 25-ти ноември). Маратон: на 29 ноември, неделя, от 15:50 часа.

Main Menu