Вредите за здравето от електронните устройства

16 Дек 2020 07:55

Радиочестотното излъчване, което имат смартфоните и други устройства, се абсорбира от тъканите на човешкото тяло и може да има отрицателен ефект върху здравето, съобщава РИА Новости.

Неврологът от "CM-Clinic" Мария Игнатова разказа пред агенция "Prime" защо е опасно да спиш до електронни устройства и какви здравословни проблеми заплашват тези, които не се разделят със смартфон за минута.

„Според някои изследвания радиочестотното излъчване от смартфони увеличава риска от безплодие, рак, неврологични и психични разстройства“, каза лекарят.

Тя посочва, че най-чувствителни към електромагнитните радиочестотни полета са децата, бременните жени, хората с нарушения на сърдечно-съдовата, нервната и имунната системи. Понастоящем обаче няма надеждни данни за ефекта на радиочестотното излъчване от смартфони върху човешкото тяло.
Най-опасното за здравето на възрастните и децата е използването на смартфони на тъмно.

„Синята светлина на екрана на телефона влияе негативно на очите, биологичните ритми, причинява безсъние, главоболие, намалена работоспособност, влошаване на паметта и провокира появата на дегенеративни очни заболявания“, обяснява Игнатова.

Тя добавя, че тези, които имат пристрастяване към смартфона, трябва да го държат на достатъчно разстояние от мястото за сън и почивка, без да е свързано към електрическата мрежа.

Main Menu