Упражнения с кростренажор за тонус и перфектно тяло

13 Юли 2021 14:11

 

Кростренажорите са познати уреди за начинаещи във фитнес залите. Те са изключително подходящи за хора, които тепърва започват да спортуват редовно.  Предимството при тях е ниското натоварване на ставите в сравнение с обичайните кардио тренировки.

Преди за започнете своята тренировка е задължително да загреете  тялото си с базови упражнения за раменете, лактите, ставите, коленете и глезените. По този начин минимализирате рисковeте от нежелани схващания и контузии.

Като начинаещ спортуващ е препоръчително да започнете със сравнително ниска степен на натоварване на кростренажора и на всеки 15 минути да увеличавате натоварването.

Препоръчва се да се тренира 30 – 40 минути на ден, а първият месец- поне 3 пъти седмично. Така тялото постепенно ще свикне с новото натоварване. В противен случаи стресираме организма, което може да доведе до липса на  желание за тренировка, мускулна треска и др.. Рязкото ежедневно трениране не води до постигане на желаните резултати, вместо това, организма ще трябва да се справя с нанесения му стрес.



Тренировка сутрин или вечер 

Съществуват мнения в полза за тренировка с кростренажор сутрин и вечер. Поради факта, че нашата цел е поддържане на здрав дух и тяло, часът за тренировка би бил изцяло съобразен с ангажиментите ни от личен характер. В случай, че времето, което може да отделите е вечер, е желателно да приключите с тренировката 2 часа преди да си легнете, за да имате време организмът да премине в нормално състояние. Най-важният фактор, за усилията Ви да постигнат желаните от вас резултати е да не се отказвате. Затова, мотивирайте се и никога не забравяйте причините, които са Ви подбудили да се занимавате със спорт!
Добра практика е воденето на отчет с теглото, обиколката на ханша и създаването на снимков материал „Преди и сега“. По този начин ще виждате пряко резултатите от вашия труд. Всяко ваше усилие никога не е напразно, а когато постигнете крайната цел ще си бъдете безкрайно благодарни, защото сте дръзнали да се промените. Не е важно да сме перфектни, важно е да продължаваме с тренировките !

Важно условия за постигането на желаните резултати е и хранителният режим. Ако не разбирате от материята и нямате нужното време, което трябва да отделите, е препоръчително да използвате услугите на специалист, който да създаде хранителен режим съобразен с вашия бюджет и навици.

Съвети при тренировка с кростренажор

  • · Дръжте гърба си изправен
  • · Коремът е нужно да бъде прибран
  • · Свиите лактите си
  • · Отпуснете китките си за максимален комфорт
  • · Стъпете с  цялото стъпало, за да увеличите натоварването върху дупето
  • · Ако желаете да натоварвате коремните мускули може да сложите ръцете си на неподвижните дръжки
  • · Ако желаете да използвате кростренажора като за кардио тренировка пуснете ръцете си свободно до тялото, така натоварването е близко до това при тичане.

 

Main Menu