Печат на тази страница

Жените на първа линия в борбата срещу COVID-19 бяха във фокуса на Глобалния форум на жените лидери 2021.

09 Ное 2021 12:56

Пандемията от коронавирус е оказала сериозен негативен ефект върху професионалното развитие, психическото и физическото здраве на жените и са необходими спешни и решителни мерки, за да бъде преодоляна тази тенденция. Около тази позиция се обединиха участниците в Глобалния форум на жените лидери 2021, организиран от Съвета на жените в бизнеса в България (СЖББ) с подкрепата на фондация „Конрад Аденауер“.

 

Събитието под мотото „New Normal for Women@Life and Work“ събра десетки членове на СЖББ, съмишленици на сдружението и посланици на държави от 3 континента, за да дискутират какви са работещите решения за преодоляване на негативните последици от пандемията.

 

„Жените безспорно са сред най-засегнатите от кризата. Не на последно място и заради факта, че почти навсякъде те имат съществен дял в сектори като здравеопазване, услуги и образование, които бяха изложени в най-голяма степен на опасността от вируса“, заяви в приветствието си към участниците д-р инж. Боряна Манолова, главен изпълнителен директор на Siemens за България и Северна Македония и председател на УС на СЖББ. Тя припомни, че влиятелни организации като ЕС и ООН вече са били тревога, че социално-икономическото отражение на кризата заплашва постигнатия напредък относно равенството на половете в Европа и по света.

 

Мащабно изследване на агенция Тренд „Новото нормално след COVID-19 и отражението му върху живота и работата на жените“, представено по време на форума, очерта в детайли влиянието на пандемията върху жените в България. 56% от запитаните българските жени посочват, че пандемията е предизвикала финансова несигурност у тях. 11% от общо 520 респонденти са заявили, че са загубили работното си място вследствие от кризата, а за 60% пандемията е имала отрицателно влияние върху психическото им здраве.

По думите на д-р инж. Манолова резултатите от проучването са тревожен индикатор, че са необходими спешни, мащабни и целенасочени действия, за да се предотврати разширяването и задълбочаването на отрицателните ефекти от кризата върху личния, професионалния и обществения живот на жените у нас. „Дистанционна или почасова работа, гъвкаво работно време, менторски и обучителни програми – това са само част от начините да се овладеят тези ефекти и да се поставят основите на една устойчива и трайна промяна за добро. А това може да стане само с обединените усилия на всички заинтересовани страни, включително бизнеса, институциите, неправителствените организации, браншовите обединения“, изтъкна тя.

Main Menu