СЕМ ще санкционира bTV заради Ергенът

19 Май 2022 19:17

Съветът за електронни медии ще санкционира bTV заради риалити формата "Ергенът". Това става ясно от днешното заседание, в което членовете на регулатора обсъдиха доклад на Дирекция "Монторинг и анализи".

В него е посочено, че в СЕМ са получени 44 писма на зрители, смятащи излъчваното в ефира на телевизията за неприемливо и "пошло". Форматът отправял ужасни послания, а също така показвал психологически тормоз и прекомерна употреба на алкохол.

В един от епизодите една от участничките - рускинята Виктория Капитонова заля друга - Александра Гърдева с чаша джин и я нарече "българска злобарка". Оказва се и че в първите 4 епизода е имало продуктово позициониране, без да се упоменато изрично това.

След изчитането на доклада първа се изказа новоназначената за член за медийния регулатор от президента Радев - Габриела Наплатанова, която до скоро бе част именно от bTV: "Да не забравяме, че телевизията има функция да забавлява, а в конкуренти телевизии е имало и по-тежки случаи", заяви тя.

Другият нов член, Пролет Велкова каза, избрана от квотата на парламента сподели, че "бързала да се спаси от това предаване като от горещ котлон" е съгласна с почти всички оценки за него, като го намира за "пошъл, сексистки, мачистки".

Председателят на СЕМ Соня Момчилова бе категорична, че ще иска максималната санкция по член 17а. Това е член от Закона за радиото и телевизията, който гласи: "Доставчиците на медийни услуги са длъжни да не създават и предоставят за разпространение предавания, които могат да увредят физическото, психическото, нравственото и/или социалното развитие на децата".

 

"Несъстоятелно е да твърдим, че телевизията е само източник на забавление. Отдавна не е така. Телевизията отдавна утвърждава поведенчески модели. Тук не само ориенталщината се онагледява и поощрява, ами се демонстрира кичозен хедонизъм и напудрено епикурейство", отговори Момчилова на Наплатанова. Тя сподели, че детски психолог ѝ разказал, че деца си играят на "Ергенът" в училище.

Момчилова нарече предаването "интелектуален Холокост" и се възмути, че на "Разпети петък" е излъчен епизод с плажни игри и любовни ласки, пише iwoman.bg.

Main Menu