4 прахосмукачки робот, които се заслужава да разгледате

27 Май 2022 14:24

iRobot Roomba i3 EVO

Прахосмукачките роботи никога не се отегчават или разсейват и нямат нищо против да почистват всеки ден. Така че с много малко усилия от ваша страна подовете ви могат да останат постоянно чисти. Тествали сме десетки роботи - от евтини модели, които се блъскат произволно, до фантастични машини, които се изпразват сами и (обикновено) заобикалят кучешките изпражнения.

Подобно на повечето страхотни роботизирани прахосмукачки днес, Roomba i3 EVO работи добре в повечето домове, големи или малки, защото се движи в подредени редици напред-назад, като следи къде е била или не, така че да не пропуска големи участъци от подовата настилка. Но за разлика от повечето си конкуренти, Roomba i3 EVO всъщност е здрав и ремонтопригоден уред - и въпреки че дълготрайността никога не е гарантирана, можете да очаквате да го притежавате и използвате редовно в продължение на години. Освен това тя почиства килимите по-добре от повечето роботи, а косата не се заплита толкова бързо в четките ѝ. С помощта на придружаващото приложение и Wi-Fi връзка можете да включвате или изключвате робота и по желание да задавате график за автоматично почистване. Недостатъкът е, че този модел не се движи толкова бързо, колкото някои конкурентни модели. Roomba i3 EVO има издръжлива батерия за прахосмукачка, която спокойно издържа дълго почистване на голям дом.

Пакетът Roomba i3+ EVO представлява роботът i3 EVO плюс станция за зареждане, която автоматично изсмуква боклуците от робота и ги съхранява в торбичка за еднократна употреба, която ще трябва да сменяте само веднъж месечно. Това наистина работи и прави притежаването на робот още по-удобно.

iRobot продава и няколко модела, които са много сходни с Roomba i3 EVO и си заслужава да ги купите, ако ги намерите на разпродажба, включително Roomba i4 EVO и серията Roomba 900, която е по-стара, но работи по подобен начин.

Roborock S4 Max

Съществуват поне няколко дузини свръхинтелигентни и същевременно достъпни роботи, които с помощта на невидими лазери могат бързо да научат разположението на всеки дом, след което да почистват отделни стаи (или дори части от стая) по команда и да пропускат всичко останало. Ако сте готови да се занимавате с карти в приложение за смартфон, това е фантастична и гъвкава система.

Много от тези лазерно-навигационни ботове имат сходни (а понякога почти идентични) спецификации, дизайн и поведение и няма ясни доказателства, които да сочат, че някои от тях са по-надеждни или по-издръжливи от другите. Но ние сме склонни да препоръчаме по-специално Roborock S4 Max, защото той често е един от най-евтините модели от този род и има най-пълноценното приложение с най-богат набор от контроли. Основният недостатък на Roborock и подобните лазерни роботи е, че те вероятно няма да издържат толкова дълго, колкото моделите Roomba на iRobot, включително нашия избор - Roomba i3 EVO, а техните конструкции с една четка също не почистват толкова добре килимите. Много често и батериите им не са толкова издръжливи, колкото една качествена батерия за iRobot Roomba.

По-евтините роботи обикновено имат навигационни системи, базирани на случайни движения. Това всъщност е напълно подходящо за почистване на три или четири стаи на сесия, въпреки че безцелното лутане лази по нервите на някои хора и не е постоянно ефективно при почистването на по-големи площи. Всъщност до есента на 2021 г. препоръчвахме този тип навигации за повечето хора, но от анализа на мненията на потребителите стана ясно, че духът на времето се е променил. Сега, след като цените са паднали, повечето бъдещи собственици на роботи очакват техният робот да изглежда така, сякаш знае какво прави, вместо да обикаля наоколо на случаен принцип, блъскайки се в различни неща.

iRobot Roomba серия 600

Roomba 600 е най-здравият робот от който и да е модел "блъскай и бягай", на която и да е друга марка, което по наше мнение компенсира малко по-високата цена на Roomba. Серията Roomba 600 също така почиства по-силно от роботите от нисък клас на други марки, особено за килими, благодарение на двойната четка и системите за откриване на замърсявания. Има и издръжлива батерия за прахосмукачка. Roomba 694 е най-актуалният модел с Wi-Fi (за дистанционно управление на включване и изключване чрез приложение за смартфон), но понякога може да се намери и по-основен модел без Wi-Fi.

Eufy RoboVac 11S

Обмислете и Eufy RoboVac 11S, който е толкова тих и пъргав, че се слива с фона като никой друг робот (освен около дузина клонинги на самата Eufy и други марки). Този базов, достъпен робот звучи по-скоро като настолен вентилатор, отколкото като прахосмукачка - дори ако сте вкъщи, докато работи, едва ли ще забележите, че работи. Той е по-нисък от повечето ботове, което му позволява да се плъзга под повече мебели, събирайки много скрити отпадъци. Големият недостатък е, че 11S (и други като него) не изглежда да са създадени да издържат средно повече от няколко години, а сме чували за много непоправими повреди, които се случват дори по-рано. И макар че 11S ще почисти подовете ви много по-добре, отколкото ако изобщо не прахосмукирате, този уред просто не е създаден да изкопава много отпадъци от килимите, особено от по-меките и дебели видове. Подобно на серията Roomba 600 (и повечето други ботове в този ценови диапазон), 11S е работи най-добре в малки пространства, в които няма килими.

Main Menu