Топ 3 на строителните материали

28 Юни 2022 14:56

Всеки строителен материал има предимства и недостатъци. Разбирането на тези предимства и недостатъци ще Ви помогне да ги съпоставите с целите на вашия проект. По този начин ще можете да разберете кой материал или комбинация от материали е най-подходящ за Вашия строеж.

Бетон

Бетонът е смес от различни материали като камъни и пясък, както и свързващо вещество като цимент и вода. След това сместа се оставя да изсъхне и да се втвърди. Това е пластичен материал, който може да се оформя на място или да се излива във форми, преди да се втвърди и транспортира. Транспортирането и полагането на бетона става чрез тежки строителните машини като бетоновози, кранове, багери и други. Големите производители на строителна техника като JCB, CAT, Komatsu, Case, New Holland и други правят транспортирането и полагането на бетона много по-лесно. Поради спецификата на бетоновата консистенция често се случва техниката да се амортизира и да трябва да се търсят резервни части New Holland, JCB, Caterpillar, Komatsu, Hidromek и други.

Въпреки факта, че бетонът съществува от стотици години, едва през 1860 г. някой разбира, че той може да бъде подсилен, за да се увеличи неговата якост на опън (силата или напрежението, което може да издържи), и той започва да получава широко признание.

Благодарение на носещата конструкция от тесни стоманени пръти, вградени директно в бетона при изливането му, стоманобетонът може да бъде оформен в различни форми. Благодарение на армировката си от арматурни пръти, бетонът е отличен материал за стени, греди, плочи, основи, рамки и много други приложения. Армираният бетон е гъвкав, надежден и рентабилен строителен материал благодарение на използването на метални пръти и мрежи, както и на сравнително евтиния бетон.

Благодарение на усъвършенстването през ХХ век, стоманобетонът придобива все по-голямо значение в съвременното проектиране и строителство на сгради. Сглобяемият бетон се произвежда в контролирана среда, за да се увеличи водоотблъскването му и да се ограничи способността му да се разширява и свива. Предварително напрегнатият бетон, който се произвежда чрез вграждане на опънати стоманени нишки във втвърдяващия се бетон, подобрява якостта на опън и устойчивостта на натиск отдолу на стоманобетона.

Зидария

За разлика от бетонните конструкции, които се поставят на място като едно цяло, зиданите конструкции се състоят от много по-малки единици, които се спояват, за да образуват една конструкция. Разпространени са глинени тухли, бетонни блокове, камък и други зидарски материали.

Зиданите конструкции, като пирамидите и гръцките храмове, са сред най-старите запазени конструкции в света. Хилядолетия по-късно зидарията все още е популярен строителен материал.

Зидарията е доказан носещ материал, който може да издържи тежестта на няколко етажа и може да бъде подсилен със стоманени греди за допълнителна опора. Зидарията също така предлага широка гама от материали, цветове, размери и форми, което Ви позволява да бъдете по-креативни при проектирането на вашата структура.

Зидарията осигурява отлична пожароустойчивост и може да издържа на влажни условия и вредители. Зидарията, както и бетонът, може да бъде много ефективна при отоплението и охлаждането на сградата, тъй като тухлите или блоковете задържат много топлина през зимата и поддържат сградата хладна през лятото. Като ефектът за топлоизолация може да бъде засилен допълнително чрез използването на стъклена вата за стени след приключване на зидарията.

Зидарията обаче има и някои недостатъци. Тъй като тухлите, камъните или блоковете са много тежки, правилното им полагане отнема много време. В резултат на това за изпълнението на проекта често са необходими специализирани майстори, а добрият план на проекта е от решаващо значение, за да може той да се движи напред.

В сравнение с дървото, стоманата и бетона, зидарията обикновено е по-скъпа. Тухлите изискват труд, за да се превърнат суровините в строителни материали, които след това трябва да бъдат транспортирани и монтирани от квалифицирани работници. Бетонът, независимо дали е отлят на място или сглобяем, изисква по-малко производствен труд, но все пак изисква продължителен процес на монтаж.

Като цяло зидарията е траен и привлекателен вариант за вашата структура, независимо дали се използва за изграждане на носещи стени или като фасада.

Стомана и желязо

По-здравите строителни материали станаха необходими за поддържане на по-високи конструкции, след като човекът започна да строи нагоре, а не навън. Високите сгради също така натоварват с голяма тежест носещите стени, което налага използването на някакъв вид носеща рамка, която да понесе товара.

Както можем да видим, стоманата играе двойна роля в инструментариума на строителя. Тя може да бъде вградена в бетон за опора или да се използва като самостоятелна основа. Стоманата може лесно да се сглобява за бърз и лесен монтаж. Тя може да бъде закрепена на място със заварено, болтово или нитово съединение. Тя също така може да се рециклира на 100 %, което е важно в съвременните екологични строителни практики. Стоманата е рентабилен търговски строителен материал, който навлиза и в жилищното строителство.

Въвеждането на стоманената технология, която позволява на човека да проектира и изгражда по-високи конструкции, промени облика на архитектурата и разшири начините, по които намираме иновативни решения на нашите строителни проблеми.

Main Menu