Съчетаването на работа с почивка на каравана – все по-достъпен и предпочитан избор за българите

24 Авг 2022 13:08

 


Съчетаването на работа с почивка на морето се превръща във все по-достъпен и предпочитан избор за българите това лято. Оказва се, че все повече работодатели предоставят възможности на своите служители за дистанционна работа, което пък удължава летния сезон до края на септември. Това показват данните на най-голямата българска платформа за бърза, лесна и сигурна онлайн резервация на каравани у нас Karavani.bg.
Тенденцията workation (от комбинацията на думите work и vacation на английски езика), която стана изключително популярна на световно ниво по време на пандемията, се оказва устойчива и дори нарастваща през този сезон у нас. Една от причините за това е, че компаниите продължават да предлагат на служителите си опцията за работа, извън офиса. 71% от участвалите в анкета* на Karavani.bg казват, че работодателят им предоставя този избор.
Като основен мотив за комбинирането на работа с почивка анкетираните посочват възможността да пътуват и да прекарват времето си на различно място, без да се налага да използват отпуск. Презареждането на батериите – психически и емоционално, както и бягството от рутината на работата в офис или у дома, са сред другите причини за workation.
Каравана, кемпер или бунгало пък са предпочитан избор за престой, когато почивката е съчетана с работа - 61% от анкетираните избират тази опция.

В разгара на сезона пък Karavani.bg отчете, че българите все повече избират почивка на каравана на Черноморието. Интересът към наемането на каравани е значително повишен – 3,5 пъти спрямо миналия сезон. 67 хил. души са търсили каравани в сайта от началото на годината до 20 август спрямо малко над 11 хил. за същия период през 2021 г.
В подкрепа на данните идва и значителното увеличение на резервациите до края на септември, направени през платформата, което удължава и летния сезон тази година. „Спрямо миналата година резервациите за предстоящия месец септември са два пъти повече, като очакванията ни са да нараснат до три пъти спрямо 2021 г.“, коментира създателят на платформата Николай Неков.
Съчетаването на работа с почивка се очертава и като дългосрочен избор. Ако имат възможност да избират колко време да прекарат на морето, докато работят, повече от половината от анкетираните (61%) предпочитат това да е за период от един месец или повече. 18% пък биха го направили за поне две седмици.

Нова тенденция тази година е силното търсене на каравани на къмпинг „Гардения“ - между Китен и Лозенец. Като цяло, най-популярните дестинации за почивка на каравана у нас са по Южното Черноморие – около Китен и Лозенец (къмпингите „Гардения“, „Якото място“, „Китен“, „Атлиман“), между Созопол и Черноморец (къмпингите „Градина“, „Златна рибка“, „Кайт градина“, „Еко градина офшор кемп“, „Черноморец“), както и къмпинг „Делфин“ до Ахтопол. Извън Черноморието голям интерес в платформата има и към къмпинг „Иструм парк“ на яз. Искър.
Този сезон Karavani.bg отчита и нова тенденция – все повече компании предпочитат да изпратят служителите си да работят и почиват заедно на каравана. Това помага на екипите да утвърдят още повече успешната работа помежду си, а в същото време се приема от служителите като един от най-интересните бонуси, които работодателите им могат да им предоставят в желанието си за по-добър баланс между работа и свободно време. Ето защо още до края на този сезон Karavani.bg ще предлага нова услуга - прогресивни компании да предоставят почивка на каравана за свои служители и техните семейства.
*Анкетата е разпространена сред потребители онлайн в социалните мрежи в периода 18-22 август 2022 г.