Печат на тази страница

Показаха най-детайлните изображения на Слънцето

13 Сеп 2022 15:50

Националната научна фондация на САЩ обобщи резултатите от първите месеци на работа на най-големия наземен телескоп за наблюдение на Слънцето - Solar Telescope, който е с огледало с диаметър 4.24 м. В връзка с това бяха публикувани и две впечатляващи снимки на звездата, подобни на които не са получавани.


Първото изображение улавя хромосферата на Слънцето - външната обвивка на звездата, която е много проблематична за наблюдение от повърхността на Земята поради силното излъчване на фотосферата, долния слой на атмосферата на звездата. Можете да видите хромосферата по време на слънчево затъмнение, когато луната блокира ярката светлина на Слънцето. Това изображение показва площ от 82 500 км. Снимката е направена на 3 юни, тази година.

Второто изображение разкрива по-подробно външния вид на хромосферата на Слънцето. Той показва много така наречени "гранули", широчината на всяка от които е от 500 до 1500 км. Тази снимка също е направена при наблюдение на Слънцето на 3 юни.

 

Благодарение на високата пространствена разделителна способност и висока чувствителност, телескопът DKIST е в състояние да различи относително малки детайли в слънчевата фотосфера. Благодарение на това учените могат да наблюдават отблизо изхвърлянията на коронална маса, както и да определят силата и посоката на магнитното поле в хромосферата и короната на звездата.

Свързани статии (по етикет)

Main Menu