Цирк в стил ПП: Кирил Петков влезе без покана в дебат по bTV, Томислав Дончев и Деница Сачева напуснаха студиот

29 Сеп 2022 10:37

Изненадваща поява на Кирил Петков на предизборния дебат в ефира на bTV вдигна градуса на емоциите и провокира представителите на ГЕРБ Томислав Дончев и Деница Сачева да напуснат демонстративно студиото. Причината - по уговорка с екипа на телевизията в дебатите от ПП е трябвало да участва Венко Сабрутев.

"Сега сме изправени в безпрецедентна ситуация. В последния момент Венко Сабрутев от ПП не се яви за началото на дебата - без предупреждение. Пред студиото на bTV се оказа бившият премиер Кирил Петков", обяви водещата Мария Цънцарова.

Петков се защити, че решил да смени Сабрутев, след като той е бил възпрепятстван по лични причини.

"Казусите в държавата са толкова големи в момента, че когато Венко не е могъл да дойде, реших, че мога аз да отговоря на важните въпроси. ГЕРБ се страхуваше да участват в дебат с мен или с г-н Василев. Дължим на българският народ да има знанието кой ще води държавата след 2 октомври", аргументира появата си Петков.

Появата му обаче предизвика недоволство, както от Мария Цънцарова, така и от Томислав Дончев, който също неканен и също изненадващо влезе в студиото и се присъедини към представителя на ГЕРБ Деница Сачева.

"Аз разбрах, че това е свободно мероприятие и бях на 15 минути оттук и реших да дойда", каза Дончев.

 

Последва спор за правилата и тяхното спазване.

"Политическият сблъсък, дебатът на идеи, принципи, цели, програми е изключително важен, но преди това има един друг разговор - за правилата. Ако ние не сме състояние да спазваме правилата, къде са всичките ни обещания, цели, приоритети и програми. Представете си например вие да бяхте организирали дебат на тема "Здравеопазване". Ние да бяхме изпратили професор Ангелов и след 10 минути дебатът се окаже, че по тема "Газова криза"", попита зам.-председателят на ГЕРБ.

От своя страна Деница Сачева каза на Петков: "Вие не уважавате правилата, законите, конституцията и сте решил, че можете да правите каквото си искате".

Съпредседателят на ПП пък попита: "Къде се крие г-н Борисов, той е вашият лидер, защо той не дойде? Българският народ има право да знае кой ще води след 2 октомври и, ако един от нас не може да дойде, най-коректно е да изпратим лидера".

"Въведете ред в студиото или аз да го въведа", обърна се към водещата заместник-председателят на партията на Борисов и добави, че трябва да има дебат за свободата на словото.

След това в знак на протест, че правилата трябва да важат за всички, Дончев и Сачева си тръгнаха. Другите участници останаха в студиото, в това число и Кирил Петков.

 

Минути по-късно и Любомир Каримански от ИТН предупреди, че ще е следващият, който ще напусне дебата, след като разкритикува, че "г-н Петков е ководещият".

"Когато един човек излъже и наруши Конституцията, той ще го направи още веднъж. Не мога да толерирам нарушаването на правилата в дебата", каза Каримански, но все пак остана в студиото.

В края на дебата водещата Мария Цънцарова обяви, че е получила информация, според която т.нар. лични причини на Венко Сабрутев не са му попречили да гостува в студио на друга телевизия час преди началото на дебата. Тя попита Кирил Петков дали е търсил контакти с друг политически лидер с предложение да подходят по същия начин в днешната дискусия "и да дойдете заедно тук"? До края на дебата отговорът на въпроса остана неизяснен.

 

bTV излезе с официална позиция по повод разразилия се скандал в ефира, след като бившият премиер Кирил Петков се появи неочаквано вместо съпартиеца му Венко Сабрутев:

"bTV Новините организира предизборен дебат, на който покани всички парламентарно представени партии в 47-мото НС да се включат, за да представят своите идеи, послания, решения и аргументи пред широката аудитория с ясен регламент за участие и провеждане на дебата.

В деня на дебата (28.09.2022) имената на участниците станаха ясни, като ПП "Продължаваме промяната" излъчи за свой представител Венко Сабрутев. 10 минути преди началото на живото предаване г-н Сабрутев не се появи и беше заменен в последния момент от лидера на партията Кирил Петков. От коалиция ГЕРБ-СДС изразиха несъгласието си с неспазването на предвидения регламент от страна на представителя на ПП "Продължаваме промяната" и напуснаха студиото по време на ефир.

bTV организира всички предизборни дебати с ясни правила към участниците и очаква да се спазват след приета покана за участие. По регламент дебатът трябва да се проведе в три тематични кръга - политическа, енергийна и икономическа криза, "Кръстосан огън", по време на който участниците си задават въпроси по предварително изтеглен ред, и за финал заключителните политически послания в рамките на 30 секунди.

При създалата се ситуация, за екипа на предаването единствената възможност бе дебатът да стартира с участниците, които имат желание да продължат дебата в този формат с представителите на партиите, присъстващи на живо в студиото".

Main Menu