Печат на тази страница

Обявявиха победителите за България в бариста състезанието „Моето мокачино“

04 Ное 2022 13:06

 

Автентичност, страст към високи постижения, отговорност, изобретателност: това са ценностите, дълбоко вкоренени в ДНК-то на Lavazza още от създаването й през 1895 г. Те са съставките, които превръщат семейната компания в глобално предприятие. Това са и ценностите, които днес са в основата на първото в България състезание на Lavazza за общността на баристите “Моето мокачино”.
На 26 и 27 октомври близо 30 умели и отдадени български баристи от 10 града (София, Варна, Пловдив, Бургас, Шумен, Разград, Слънчев бряг, Кърджали, Велико Търново и Севлиево) се състезаваха във Витоша Парк Хотел в София, като показаха своята експертиза и креативността си в областта на приготвянето на кафе.
След внимателна оценка и анализ, най-добрите трима баристи бяха избрани да представляват България в международните финали на Бариста шампионат, който ще се проведе през януари 2023 г. В него те ще се състезават срещу 12 други квалифицирани баристи (по трима от държава), от 4 държави, за да спечелят първия международен финал на My Barista Challenge в Италия. Тримата победители, които ще се представят България, са: Силем Муса, Гарсон (Кърджали); Петър Божинов, Зазу (Слънчев бряг); Веселин Джинин, Tea & Eat (София).
Освен че ще участват в международния Бариста шампионат, тримата победители от България ще бъдат поканени да посетят и Обучителния център на Lavazza в Торино – центърът за проучвания на кафето на италианската и международната сцена. Основан е в Торино и сега е представен в цял свят с обектите си в Европа, Австралия, Америка и Азия. Центърът за обучение представлява перлата в короната на Lavazza Group. Обучителния център на Lavazza разполага с най-голямата мрежа за обучение по кафе, посветена на професионалистите в кетъринга и дистрибуцията, както и на потребителите и любителите на кафето. Благодарение на специфичните познания, предлагани от експертите на Lavazza, то обхваща всички основни аспекти на кафе културата, от произхода му до дегустацията и професионалните методи на приготвяне. Центърът за обучение на Lavazza има ясна мисия, в съответствие с основните ценности на компанията: това е мястото, където всеки ден изкуството на кафето се превръща в култура и богатство от знания, които трябва да бъдат споделени.
И това не е всичко – специално за българското издание на бариста състезанието “Моето мокачино” беше присъдена допълнителна награда. Четвърти победител беше определен за най-обещаващ бариста в бъдеще и това е Супита Шенкова (Dolce - Кърджали), наградена с уникалния шанс да посети Обучителния център на Lavazza в Торино. Там тя ще има възможност да участва в обучение, което със сигурност ще й помогне в бариста състезанието догодина.
Lavazza имаше честта да проведе бариста състезание в България за първи път, а всяка стъпка от предизвикателството беше внимателно подбрана, за да се тестват в дълбочина уменията на баристите от различни гледни точки. Първият кръг на 26 октомври беше посветен на приготвянето на еспресо и капучино, два емблематични метода за приготвяне, символ на италианското в световен мащаб. Този кръг беше насочен към тестване и оценка на техническите умения на състезателите. Финалистите от първия кръг се класираха за втория кръг, същинското бариста състезание „Моето мокачино“, което се проведе на 27 октомври. Участниците трябваше да представят своята лична интерпретация на приготвянето на мокачино и да покажат своята креативност, като сложат своя отпечатък на класическата рецепта с основни съставки кафе, шоколад, мляко.
За да оцени работата на баристите от десетте български града, предварително избрани от местния треньор на Lavazza, беше поканено международно жури от 7 експерти. За пълна и последователна оценка журито беше организирано в два панела – сензорен и технически.
В сензорния панел участниците се оценяваха от трима експерти по кафето: Дионисис Мустис (мениджър на Lavazza Food Service Capability); Йован Вучинич (местен обучител на дистрибутора Беосток); Владимир Плускоски (местен обучител на дистрибутора Беосток). По време на първия кръг се оценяваха вкусовите характеристики на съответния избран бленд, послевкус на напитката, еднородност, хомогенност, еластичност на пяната. Отчитайки ролята на креативността и изобретателността във втория тур, крайната оценка включваше и допълнителни критерии като презентация, креативност, визия, вкус.
Техническата комисия беше съставена от четирима експерти, запознати с различните видове блендове Lavazza: Иван Парнаров, Константин Дешев, Николай Григоров и Радостин Димитров. Те анализираха техническите умения, свързани с различни стъпки във всеки кръг: контрол на функционирането на кафемашината и инструментите, предварително и окончателно почистване на работната станция, проверка на настройките на мелницата, стъпки за приготвяне на еспресо и капучино.
„Кафето е повече от продукт. То е част от ежедневието на милиарди хора. Ритуал, повтарящ се всеки ден. Поради тази причина трябва да се обърне максимално внимание на всеки процес, за да се гарантира, че резултатът в чашата винаги е най-добрият възможен“, каза Дионисис Мустис, Мениджър на Lavazza Food Service Capability. „Изключително сме доволни от това първо издание на бариста състезанието на Lavazza в България. Баристите участваха с голям ентусиазъм и страст, а обменът на опит и креативност беше вдъхновяващ момент за всички нас. В Lavazza дълбоко ценим експертизата и изобретателността ежедневно и с нашето бариста състезание успяхме да отпразнуваме и двете в България”.

Свързани статии (по етикет)

Main Menu