Как и защо микроизневярата счупи интернет

19 Ян 2018 06:16

Да си пишеш с някого, използвайки твърде много емоджита. Да последваш бивше гадже в Instagram, след като години наред не сте поддържали връзка. Изневяра ли се оказва?

Като че ли светът на връзките не беше достатъчно сложен, а изневярата не беше достатъчно болезнена тема. Ето, че един нов термин сега прави положението с лоялността още по-проблемно.

 

Какво е микроизневяра и откъде дойде това определение?

 

Автор на този термин стана психологът д-р Мартин Граф. Той описва различни провинения на обвързаните в социалните мрежи, които определя като micro-cheating. Тоест, нещо като не точно изневяра, нещо като по-малкия дявол… И все пак – предателство към човека, с когото споделяш живота си. Ауч!

 

В списъка с микроизневерите влиза това след доста време раздяла, да последваш старо гадже в Instagram. Както и това да лайкнеш накуп няколко стари снимки в нечий фийд, включително снимки отпреди няколко седмици (така нареченият deep like).

 

Имайте предвид, че за ужас на микроневерниците, в списъка с хора, които следвате в Instagram, последно последваните са най-отгоре. Така че настоящата ви половинка лесно може да се ориентира дали бившата/ бившият ви стоят в списъка от едно време, или едва наскоро ви е хрумнало да възобновите контакт, макар и виртуално.

 

Какво още? Ами, да си чатиш с някого и да използваш твърде много емоджита. Използването на “неуместни” емоджита също е микроизневяра – намигването, например. Контекстът на разговора също е важен, но все пак за да бъде съвестта ви съвсем чиста, най-добре изобщо да не използвате емоджита, когато общувате с представители на противоположния пол.

 

Секси снимките, които си качваме, също могат да минат за микроизневяра. Очевидно е защо, като се замислим – с тях целим да се покажем в най-съблазнителния си вид пред доста широка аудитория, част от която мъже. И за да сме справедливи, трябва да кажем, че същото е редно да важи и за мъжете, които понякога си изпросват по някой женски комплимент със снимки на бицепси и коремни преси, въпреки че са обвързани.

 

Но най-сигурният начин да разберете дали нещо е микроизневяра или не, е да си отговорите на въпроса: бих ли предпочела гаджето ми да не научава за това?

 

Любопитно е как Туитър реагира на новия термин микроизневяра. По-голяма част от потребителите се надигнаха срещу този опит да се ограничава толкова крайно поведението ни. Един потребител дори попита иронично дали е микроизневяра, ако избързаш и отвориш йогурта на половинката си, за да оближеш капачето. Като цяло, бумът на статии за това как вероятно ни микроизневеряват бе определен като лов на вещици и посрещнат от доста хора с насмешка.

 

Никой обаче не може да отрече, че социалните медии направиха изневярата много по-лесна.

 

С тях един бутон те дели от това да напомниш на някой бивш за себе си. Или да лайкнеш снимка на красиво момиче, с което да я поласкаеш и да привлечеш вниманието й. После? За съжаление, от една микроизневяра понякога следва втора, после трета… 

 

Докато стигнем и до нещо по-макро. Затова и дебатът за това къде е границата не е излишен, а е всъщност необходим. Иначе е ясно, че една дефиниция за виртуално предателство ще е направо абсурдна за едни двойки, но съвсем логична за други. Изводът е: повдигнете въпроса пред вашия любим човек. Научете какво смята той за приемливо и кое би го накарало да се почувства излъган. Ако двамата сте на една вълна, значи няма нищо страшно. /missbloom.bg

Main Menu