Пластмасата, която пием, дишаме и ядем

16 Мар 2018 19:29

 

 

Световната здравна организация започва проучване за потенциалния риск за здравето от наличието на микрочастици пластмаса в бутилираната вода, пише BBC.

 

Поводът е мащабно разследване на журналистическата организация Orb Media, при което бил анализиран химическият състав на бутилираната вода на 11-те най-големи световни брандове - 250 бутилки, произведени в девет страни. В почти всички имало частици пластмаса. Тестовете са направени в университета на щата Ню Йорк.

 

Пластмасата стана един от най-разпространените използвани материали от човечеството. Сега тя прониква във водата и в други основни продукти, които използваме.

 

Към момента няма доказателства, че микрочастиците пластмаса могат да навредят на здравето, дори при редовен прием, но ефектът им още не е проучен напълно.

 

В развиващите се страни, където водата от кранчето може да е негодна за пиене, експертите съветват, както и досега, да се пие бутилирана вода.

 

Въпреки това дори в развитите страни понякога липсват санитарни норми за допустимото ниво на микрочастици пластмаса във водата; не са разработени и универсални процедури за тестове на този параметър.

 

При подобно изследване миналата година екипът на професор Шери Мейсън, която ръководи настоящия проект, откри микрочастици пластмаса и във водата от водопровода, в морски продукти, в бирата, в морската вода и дори във въздуха. /lifestyle.bg

Main Menu