Цените на зеленчуците родно производство традиционно се повишиха през зимния период. В Пловдив розовите домати стигнаха космическа сума – 8 лева за килограм. Според търговците преди Коледа те могат да скочат и още. А потребителите коментират, че зеленчуците струват колкото килограм пържоли. Земеделските производители отричат розовите домати да са български. По думите им 90% от стоката, която в момента се предлага на пазара е изцяло внос.
„Като обикновен човек не смятам, че е реалистична тази цена. Колко души могат да си позволят домати от 7-8 лева?”, пита един от пазаруващите.Иван Кабуров от Мало Конаре бере и последните домати от тазгодишната реколта. Цената, на която излизат от тук последните количества е 2.50 лв. за килограм на едро.
„Нека българските потребители да си направят сметка при тях каква е надценката, която се слага в транспорта”, коментира земеделският производител.
Следващите два месеца оранжерията му ще остане празна. Твърди, че 80% от останалите производители също тази зима няма да сеят нищо заради скъпите енергоизточници. Така пазарът ще е почти без българска продукция.„Аз отоплявам на пелети. Други колеги са на газ. Всичко е много скъпо и политиката, която държавата води за зеленчукопроизводителите, е несигурна. Сега моите, около 30-40 души, трябва да ги освободя около 5-и декември и да ги назнача февруари месец. За два месеца трябва да отидат на борсата и да тежат на социалната система”, поясни мъжът.
Според него премахването на ДДС-то може да намали нерегламентирания внос на плодове и зеленчуци от съседни и трети страни.