Ръст в ловния туризъм отчете министърът на земеделието при откриването на изложбата „Природа, Лов, Риболов 2019“

27 Мар 2019 18:19

България има достойно и безспорно място сред водещите световни ловни дестинации - това заяви министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов при откриването на „Природа, Лов, Риболов 2019“. Всяка година изложението дава все по-големи възможности за представяне на българската природа и българското ловно и рибно стопанство, изтъкна той.

Над 50 фирми участват в деловия форум, който продължава от 27 до 31 март в Международен панаир Пловдив. Той се провежда под егидата на Министерството на земеделието, храните и горите, съорганизатори са Изпълнителната агенция по горите и Съюзът на ловците и риболовците в България (СЛРБ).

Министър Порожанов посочи, че през 2018 г. приходите от ловния туризъм са нараснали с 900 000 лева и са достигнали близо 7.5 млн. лева, а броят на ловците се е увеличил с 1443 и те са били 6893. Другото голямо предимство на страната ни са трофейните качества на дивеча, подчерта министър Порожанов. Някои от най-добрите трофеи от изминалия сезон може да се видят на изложението.
Към „Природа, Лов, Риболов“ непрекъснато се добавят нови сегменти, които я правят по-интересна и по-полезна, коментира доц. д-р Иван Соколов, главен директор на Международен панаир Пловдив, който организира изложбата. Новият акцент в нейното 25-о издание е велосипедният спорт. Той е презентиран с екстремно байк шоу на най-добрите каскадьори от Балтика и с експозиция от модерни велосипеди – планински, шосейни и градски, на италианска марка със 130-годишен опит в тяхното производство.

Участниците демонстрират ловно, рибарско, туристическо и спортно оборудване: оръжия, муниции, принадлежности, облекло, обувки, аксесоари, лодки, оптически и навигационни уреди и други изделия за различни активности сред природата. Държавните горски предприятия презентират дестинации за ловен, риболовен и екотуризъм.

Програмата включва много атракции за деца и възрастни, като за първи път ще има демонстрации с коне тежковози за теглене на трупи, изложба на ловни кучета. Новост е и екстремното байк шоу, което може да се види на 29 март от 13 и от 16 ч., на 30 март от 12 и от 15 ч., на 31 март от 11 и от 13 часа. СЛРБ показва част от първите пушки, използвани за лов по нашите земи.
Посетителите имат шанс да получат някоя от следните награди, като попълнят анкетни карти: ръкавици и шапка с кожа на северен елен, телескоп, макара и влакно, портативен хамак. Те са осигурени от

Международен панаир Пловдив, печелившите талони ще бъдат изтеглени в последния ден.

Изложбата е разположена в палата 3 и е отворена от 9 до 18 ч., а в неделя – до 14 часа. Билетът струва пет лева, като за ученици, пенсионери и инвалиди цената е два лева.

Main Menu