Атанас Рогачев остава председател на СНЦ Бизнесът за Плвдив

13 Фев 2020 13:18

 

На първото за годината общо събрание СНЦ“Бизнесът за Пловдив“ отчете постигнатото през 2019 година.
Инж. Атанас Рогачев бе преизбран за председател. Активата програма и многостранните дейности станаха аргумент за избирането и на двама заместник председатели – Илия Динков и д-р Ангел Ставрев.
„Изпратихме една ползотворна година, в която насочихме общественото и медийно внимание в различни направления от съществена важност за развитието на града и областта“. Това е общата оценка на членовете.
Пред общото събрание изпълнителният директор Александър Стайков направи преглед на всички проекти и финансов отчет. Той припомни основната цел, която поставя под общ знаменател всички активности - проспериращ град с добра инфраструктура и прозрачно функциониращ публичен сектор, добре образовани граждани.
През 2019 година Сдружението предизвика и насочи медийното внимание към измененията в Общия устройствен план. На множество срещи с държавни и общински институции и наши експерти представиха цялоста визия накъде и как ще се развива не само Пловдив, но и съседните общини - индустриални и жилищни зони, транспортни комуникации, териториални граници, пречиствателни станции.
През изминалата година се обособиха четири работни групи с оглед оптимизация на работния процес.
„Урбанизация и транспорт“ анализира транспортните връзки на входно-изходните артерии на Пловдив – посока Асеновград и Пазарджик,и разработи идейни проекти за изграждане на естакада на пътя Пловдив – Асеновград и байпас на кръговото на пътя Пловдив – Пазарджик, който да разтовари трафика от Смолян към Пловдив. Благодарение на тази нови идеи се засили общественото внимание към правилното изпълнение на този проект ,а Сдружението се заяви като сериозен коректив пред местната власт.
„Бизнесът за Пловдив“ инициира работна дискусия и предложи алтернотивни решения и по един от най-важните инфраструктурни проекти- пробива под Централна гара и бъдещето на Бетонния мост и Модър-Царевец.
След повдигането на тази важна за града тема, в поредиците срещи се включи и Омбудсманът Борислав Стаматов.
Пренастройването на дясна секция на светофарите в Пловдив, за да се облекчи трафика и ограничи замърсяването на въздуха, е идея на Сдружението, която вече е осъществена от общинската администрация.
Пакетът „Мобилност“ и въвеждането на ТОЛ системата в България са теми, които също атгажираха експертото мнение на членовете.
Работна група „Екология и туризъм“ представи пред обществото и институциите задълбочен анализ на качеството на атмосферния въздух и предложи конкретни мерки.
През изминалата година дуалното обучение и въвеждането на новите технологии бе във фокуса на работнта група по образованието.
На среща на СНЦ „Бизнесът за Пловдив“ с министъра на образованието Красимир Вълчев бе представена идеята за развитие на клъстър в областта на иновациите в партньорство с университети, средни училища, общински и държавни организации.
Работната група, която наблюдава местната финансова политика направи анализ на обществените поръчки на общините Пловдив, Марица, Родопи и Куклен.
Реставрацията на къща „Иван Черноземски“ в Стария Пловдив е един от приоритетите на 2019. Над 400 000 лева са вложени в проекта. Най-добрите реставратори превръщат къщата в една от архитектурните забележителности на града. Продължава и реставрацията на Нимфариума на Бунарджика.
В резултат на всеобщата работа през 2019 г., Сдружението се утвърди като екип от съмишленици, които успяват да отделят от времето си в името на обществени цели.

 

Main Menu