Полицай взел 2000 лева за два курса на бежанци от Бургас до София

07 Авг 2018 17:34
Полицай взел 2000 лева за два курса на бежанци от Бургас до София Полицай взел 2000 лева за два курса на бежанци от Бургас до София

Полицаят, задържан за трафик на бежанци, е взел 2000 лева за два курса от Бургас до София. Това съобщи окръжния прокурор на Пловдив Румен Попов.

Задържаният е 29-годишен служител на СДВР. Той не е действал сам. На 5 юли вечерта групата тръгва с 4 автомобила да превозва чуждите граждани от Бургас към София. В ранните часове на другия ден, 6 юли, една част от афганистанците, влезли в Бургас от Турция с цел да преминат България за да стигнат до Западна Европа, са превозени и се налага да бъдат взети още 6 от тях. Единият от шофьорите в групата се връща да ги вземе от района на Бургас.

По време на пътуването до столицата "Мерцедес"-ът, в който са били афганистанците, е спиран няколко пъти от полицейски служители за проверка. Първият опит на органите на реда да спрат колата на няколко километра от Бургас е неуспешен, тъй като шофьорът не се подчинява. Вторият - в района на Сливен, също претърпява провал. Автомобилът с висока скорост продължава пътя си по АМ Тракия към София. Опитите на полицията да спре колата продължават и в района на Стара Загора, както и до Пловдив, но не успяват отново.

Шофьорът, който се оказва 29-годишен служител на СДВР, свива към Карлово. Там на центъра на града изоставя 6-мата афганистански граждани и ги уговаря, че срещу 100 долара ще "оправи работата с полицията", взима им парите и бяга, като по пътя раздава багажа им на роми, като преди това прибира по-ценните неща.

Малко по-късно, след като е обявен за национално издирване, полицаят е заловен в района на Пирдоп. При претърсването на автомобила е открита служебна карта от СДВР.

За транспортирането на чуждите граждани 29-годишният мъж на име Владимир Славов се е договорил с тях да получи 2000 лева. Той е направил пълни самопризнания пред разследващите.

В апаратамент в София са открити и останалите афганистанци, които са 16. Те също са разпитани и предстои да бъдат настанени в центъра за временно настаняване в Любимец.

По случая е образувано досъдебно производство. Останалите двама от групата също са задържани, а един се издирва.

Червено
© 2018 PlovdivskiNovini.bg Всички права запазени

Main Menu