Пловдивският окръжен съд призна решение за плащане на глоби на български шофьори направили нарушение в Германия

27 Сеп 2018 16:52

Пловдивският окръжен съд призна решение за плащане на глоба от 70 евро, наложена от германската полиция спрямо И.П. - български шофьор на товарен автомобил, който е засечен да управлява с 20 километра над допустимата скорост от 60 километра в час в Германия. Това е станало през април 2016 година, а финансовата санкция е влязла в сила два месеца по-късно. На основание Рамково решение от 2005 на съвета на Европейския съюз германската страна е изпратила искане за изпълнение на това решение, което бе признато от окръжните магистрати. Решението подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Пловдив.

Междувременно апелативните магистрати потвърдиха друго решение на Пловдивския окръжен съд, с което е признато решение на германските власти за налагане на глоба на българския шофьор Б.Н. в размер на 103 евро. На 6.11.2017 г. той използвал мобилен телефон и не е поставил предпазен колан, докато управлявал товарния си автомобил. Нарушението е извършено в германския град Дортмунд. Решението за финансовата санкция е влязло е в сила на 15.12.2017 г. и е изпратено в Пловдивския окръжен съд за признаване и изпълнение. Шофьорът е обжалвал пред Апелативния съд, но жалбата му е отхвърлена като неоснователна. Решението на съда е окончателно.

Делата бяха разгледани в съответствие с процедурата, регламентирана в Закона за признаване на решения за налагане на финансови санкции. Според него сумите от наложени в чужбина глоби, които са признати у нас с решения на българския съд се събират от НАП и постъпват в националния бюджет.

ЗАБЕЛЕЖКА: Съгласно чл. 16 НПК обвиняемият се смята за невинен до установяване на противното с влязла в сила присъда.  

Червено
© 2018 PlovdivskiNovini.bg Всички права запазени

Main Menu