Правят театрална постановка за братята Илиеви

05 Окт 2018 14:24
Легендарните представители на подземния свят у нас са прототипи на част от персонажите в постановката "Поп-фолк хроники: Бели птици и куршуми", която ще бъде представена премиерно в понеделник.
 
Спектакълът на режисьорката Неда Соколовска ще пресъздаде 90-те години на миналия век, когато в България се заражда чалгата, а престъпни босове са основни спонсори на музикалния жанр. Без изрично да им се посочват имената, братя Илиеви - Васил и Георги, са главните меценати, които щедро сипят пачки за изпълнителите, спонсорирайки техни песни и албуми.
По-малкият брат - Георги Илиев, беше президент на футболните отбори на Велбъжд (Кюстендил) и Локомотив (Пловдив). "Смърфовете" от Пловдив станаха шампиони на България през 2004 година, когато бившият борец бе шеф на клуба.
 
Георги, имаше краткотрайна връзка с "волната пеперуда" на чалгата Кати, а след това изживя бурен романс с фолкпримата Глория. На лични празници той и батко му Васко често канят чалга легенди да ги забавляват, като понякога купоните продължават с дни.
 
"Актьорите предават дословно спомените на емблематични за периода изпълнители, на анонимни свидетели и преки участници в най-скандалните му епизоди. Техните разкази разкриват един свят на апокалиптична празничност, показност и насилие, свят на пайети и гилзи, триумф и безнадеждност, в който само музиката е убежище на загубения морал", заявява Соколовска.
 
"Бели птици и куршуми" е името на песен на Радо Шишарката, който с разкази и спомени за бурните 90-те години обогатява сюжета на постановката. Реални истории ще бъдат пресъздадени на театралната сцена, като ще бъде обхванато времето между падането на соца и първите показни разстрели на криминални личности у нас.
Радо Шишарката
 
"Имам толкова много случки от онези времена, че ще е грехота да не ги разкажем. Всичко ще е истина, а в театъра вече ще решат как точно да пресъздадат историите. Моята роля е да ги консултирам и да им обяснявам какво е било в онези времена", разказа пред "България Днес" Шишарката. Певецът е известен с близките си отношения в миналото с Васил и Георги Илиеви, като на по-големия брат дори посвети песента си "Спомени".
 
Премиерата на "Поп-фолк хроники: Бели птици и куршуми" е в 19 ч. на 8 октомври в Малък градски театър ("Зад Канала") в София. В актьорския състав влизат Таня Пашанакова, Весела Бабинова, жената на китариста Иван Лечев - Жени, и други.
 
"България Днес"
Червено
© 2018 PlovdivskiNovini.bg Всички права запазени

Main Menu