9 г. затвор за украинския тираджия, убил бременната Северина и мъжа й

13 Дек 2018 14:39

Окръжният съд в Пловдив призна за виновен и осъди на 9 години затвор 28-годишния украински шофьор Станислав Пислар, който с ТИР-а си помете и уби на място бременната Северина Коралска и мъжа й Ивайло Минчев на магистрала "Тракия".

Жестоката катастрофа стана на 28 май, когато 34-годишните Северина и Ивайло пътували към София. Младото семейство живеело в Бургас, а в столицата бременната в седмия месец жена трябвало да бъде на преглед. Инцидентът станал, след като Пислар, който шофирал латвийски ТИР, навлязъл в насрещното движение и ударил челно аудито, в което пътували съпрузите. 

Според обвинителния акт на 28 май 2018 г. подсъдимият Станислав П. управлявал товарния автомобил. Движел се по автомагистрала „Тракия“с около 79 км/ч, след като употребил наркотични вещества – тетрахидроканабинол, съдържащ се в марихуана, канабис. На същата дата по магистралата се извършвали ремонтни дейности, които били означени със съответната сигнализация. Сложените табели указвали максимална скорост от 90 км/ч и преминаване на движението в лявата лента.
Преди участъка в дясната лента било паркирано ремарке с поставен на него мигаща светлинна сигнализация и пътни знаци, указващи ремонта и задължително преминаване отляво. Подсъдимият не наблюдавал внимателно пътната обстановка пред себе си и поради разсейване не възприел поставените табели. Това било причината и да не насочи своевременно товарния автомобил в лявата лента. Въпреки предупрежденията той не намалил скоростта на движение и ударил ремаркето със светлинната сигнализация. В момента на удара водачът рязко завил наляво, изгубил контрол върху автомобила, който блъснал и разрушил предпазната мантинела. В този момент с предната си част автомобилът, управляван от подсъдимия, ударил лек автомобил „Ауди А 8“, в който пътували пострадалите, движещ се със скорост от 123 км/ч. От силния удар аудито получило силни деформации. Шофьорът и приятелката му, която била бременна в осмия месец, загинали на място.

Станислав Пислар бе задържан и обвинен за това, че е нарушил правилата за движение и по непредпазливост е причинил смъртта на младата двойка и нероденото им дете, като деянието е извършено след употреба на наркотични вещества - марихуана, и случаят е особено тежък.

Присъдата подлежи на протест и обжалване в 15-дневен срок пред Апелативен съд – Пловдив.

Пред магистратите 28-годишният Пислар се призна за виновен, но помоли да бъде съден за това, за което е виновен, а не за това, в което го обвиняват, а именно, че е наркоман.

Украинецът каза още, че съжалява и че би дал живота си, за да върне Ивайло и Северина.

Main Menu