Печат на тази страница

Жителите на Войводиново излязоха на протест срещу циганите пребили военен

07 Ян 2019 18:47

Напрежението във Войводиново ескалира след като вчера навръх Богоявление военнослужещ жител на селото до Пловдив е бил жестоко пребит от роми. 

Нападателите са задържани за 72 часа. Тази сутрин Валентин Димов е приет отново по спешност в болница, защото състоянието му рязко се влошава. 

Теодора Господинова е пряк очевидец на побоя. Тя твърди, че Валентин е повален внезапно – ромите започват да го удрят и ритат в главата. Пред БНТ свидетел обяви, че след като двамата нападатели повалили рейнджъра, от циганската махала са дошли и са се включили в мелето още десетина души, които пребили военния.

Тази вечер жители на селото излязоха на протест срещу ромите и техните набези. Хората от селото заявиха, че вече се страхуват не само за себе си, но и за семействата си. Кметът на община „Марица“ Димитър Иванов заяви, че щял да прави специална комисия за да разбере колко са незаконните постройки в ромската махала и след даден срок ще започне тяхното премахване. Кметът на селото пък Димитър Тосев призна, че в една къща има регистрирани 3-4-ма души, но в нея живеят много повече хора. Бившият общински съветник Иван Дончев контрира Димитър Иванов, че многократно го е сигнализирал за проблема с ромите във Войводиново, но кметът нищо не е направил. Според него няма една законна къща в ромската махала и това го знае много добре кметът Иванов. Част от протестиращите започнаха да скандират оставка към кметът на Община Марица. Съселяните на пребития командос искат да бъдат изселени обитателите на незаконните постройки в селото им. "Искаме незаконните постройки да ги няма", каза млада жена със сълзи в очите.

 

За момента напрежението не е ескалирало като на мястото има и сериозно полицейско присъствие. 

Main Menu