Печат на тази страница

Престъпните съпрузи от Пловдив, източили тлъста пачка от еврофондовете, остават в ареста

18 Ян 2019 18:12

Съпрузите Стойчо и Ива Ваневи, които бяха арестувани на 14 януари за източване на евросредства по европейски програми, свързани с трудовата заетост и пране на пари, остават в ареста. Това реши днес съдът в Пловдив. БЛИЦ припомня, че престъпните съпрузи бяха арестувани след разследване на Икономическа полиция.

До момента е установено, че за периода от 12.10.2017 г. до м. януари 2019 г., в Пловдив, Раковски, Велинград, Котел, Харманли и Свиленград, Ваневи са подавали фалшива информация пред Бюрата по труда и Агенцията по заетостта в София, за да получат средства от европейските фондове, предоставени от Европейския съюз на българската държава по проекти „Работа“ и „Обучение и заетост“, и съфинансирани от Европейския социален фонд на Европейския съюз, чрез оперативна програма „Развитие на човешките ресурси 2014-2020“.

50-годишният Стойчо и 45-годишната му съпруга Ива наели фиктивно 101 души на работа, като им плащали осигуровките. Впоследствие им вземали дебитните карти и теглели парите, постъпващи от европейските фондове по личните им сметки. Съпрузите имали намерение да изтеглят близо 700 хил. лева, но успели да дръпнат от картите само около 94 хиляди. Прокуратурата определя случая като особено тежък, било е предотвратено изтеглянето на над 600 хиляди лева.

Ваневи са заплашени от затвор от 5 до 15 години и глоба от 10 000 до 30 000 лева. Съдът се съгласи с доводите на прокуратурата, че има опасност, ако съпрузите бъдат пуснати с по-лека мярка, да се укрият или да извършат друго престъпление. Определението на съда може да бъде обжалвано в 3-дневен срок пред Апелативния съд.

 

Main Menu