3,5 г. затвор за шофьор, прегазил пешеходец в Пазарджик с Hummer-a си

23 Ян 2019 18:46

Върховният касационен съд остави в сила решение на Апелативен съд – Пловдив, с което е наложено окончателно наказание от 3 години и 6 месеца лишаване от свобода спрямо Иван Янакиев. Той е признат за виновен за причинената катастрофа на 18.12.2015 г. в гр. Пазарджик с автомобил марка Hummer. На подсъдимия е наложено и наказание "лишаване от право да управлява МПС за срок от 4 години".

Според Върховния касационен съд при разглеждане на делото не са допуснати процесуални нарушения. Пловдивският апелативен съд е изпълнил отговорно задължението си за установяване на истината по делото. Не е споделено възражението на подсъдимия и за явна несправедливост на наложеното наказание. Всички обстоятелства, имащи значение за определяне размера на санкцията, са отчетени правилно от пловдивския съд, включително чистото съдебно минало на подсъдимия, както и съпричиняването от страна на пострадалия за настъпване на произшествието. В същото време са отчетени и наложените многократни административни наказания на Иван, включително и извършване на настоящото деяние само два месеца, след като му е било върнато свидетелството за правоуправление. Отбелязан е и фактът, че е установено и сериозно превишаване на допустимата скорост на движение в населено място.

През април 2017 г. Иван Янакиев бе признат за виновен в това, че на 18 декември 2015 г., около 18:50 часа, в гр. Пазарджик, при управление на МПС, автомобил Hummer H3, движейки се с превишена скорост в рамките на населено място, причинил по непредпазливост смъртта на пешеходеца Никола Лазаров.

Камилски дол
Vadim

Main Menu