Печат на тази страница

Лекарят Иван Димитров, застрелял Жоро Плъха, застава пред съда

04 Фев 2019 14:30

Окръжната прокуратура в Пловдив внесе в съда обвинителен акт срещу 49-годишния рентгенолог д-р Иван Димитров за убийството на 40-годишния рецидивист Жоро Джевизов-Плъха.

Д-р Димитров ще отговаря пред магистратите за това, че на 2 март м.г. умишлено е умъртвил Джевизов, като убийството е извършено при превишаване на пределите на неизбежната отбрана. Срещу лекаря е повдигнато още едно обвинение - за незаконно държане на огнестрелно оръжие – пистолет, марка „Валтер“ и боеприпаси за огнестрелни оръжия – 16 броя патрони, 9х18 мм и 1 брой патрон с надпис „1947 GEL 9M38“, съобщиха от прокуратурата.

При разследването е установено, че на 1 март м.г. 40-годишният Жоро Джевизов решил да извърши кражба от кооперацията, в която живеел д-р Димитров. Зад сградата има двор и в него шест гаражни клетки. Лекарят, който във въпросния ден бил сам вкъщи, тъй като правел ремонт, ползвал първата гаражна клетка за работилница.

Около 1,30 часа през нощта на 2 март, д-р Димитров минал през една от стаите в жилището си и видял, че лампата в работилницата свети. Помислил, че е забравил да я изключи и решил на сутринта да отиде да я загаси. След известно време обаче забелязал, че лампата не свети и вратата на гаража-работилница била леко открехната. Решил да провери какво се случва, помислил, че е извършена кражба.

Като излизал от жилището си, лекарят взел пистолета си „Валтер“, за който не притежавал разрешително. Оръжието било заредено с патрони, за чието притежание той също нямал разрешение. Рентгенологът се насочил към гаража, за да провери дали е извършена кражба.

Там обаче бил Жоро Плъха, който бил приготвил различни предмети за изнасяне в найлонови торби.

 

В хода на досъдебното производство са били събрани доказателства, че преди да произведе изстрел с незаконно притежавания пистолет „Валтер“, лекарят е бил нападнат от Джевизов, който хвърлил по него 12-сантиметров нож, както и метална рекламна табела.

Ножът се забил в десния крак на рентгенолога, а от удара с табелата той получил травматичен оток на дясната ръка.

По тези причини е прието, че убийството е извършено при превишаване на пределите на неизбежната отбрана. По закон предвиденото за това престъпление наказание е до 5 години затвор.

Първоначално д-р Иван Димитров бе задържан, като на 6 март 2018 г. му е взета мярка за неотклонение „Подписка“.

Очаква се Окръжният съд в Пловдив да насрочи дата за делото.

Main Menu