Кипърският бизнесмен излезе от ареста срещу 10 бона

23 Май 2019 15:21

Пловдивският апелативен съд отмени определението на Окръжен съд – Пловдив, с което е взета най- тежката мярка за неотклонение задържане под стража спрямо кипърския гражданин Д. П., като вместо това взе спрямо него по-лека мярка за неотклонение – парична гаранция в размер на 10 000 лева и неговото освобождаване, след внасянето й.

Спрямо Д. П.е повдигнато обвинение за това, че на 11/12 май 2019 г., в землището на с. Болярино, област Пловдив, местност Крушака, при управление на товарен автомобил, марка „Форд“, модел „Рейнджър“, нарушил правилата за движение по пътищата и е допуснал пътнотранспортно произшествие, вследствие на което умишлено е причинил смъртта на 30-годишния П.Г. – престъпление по чл. 342 ал. 3 буква „В“ във вр. чл. 343 ал.1 от Наказателния кодекс. За това престъпление НК предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 10 до 20 години.

Съдът прие, че обоснованото предположение Д. П. да е извършил престъплението, в което е обвинен за причиняване на смъртта на пострадалия, е разколебано по отношение на умисъла. Въпреки това, тъй като се касае за начален етап от разследването, се покриват изискваните от закона изводи за съпричастността на обвиняемия към деянието.
Основният акцент в случая е дали е налице реална опасност от извършване на друго престъпление. Доказателствата по делото сочат, че липсва такава опасност предвид на това, че обвиняемият е неосъждан, има много добри характеристични данни, постоянен адрес по местоживеене, дългосрочна трудова ангажираност със селскостопанска дейност, безспорен авторитет в местната общност поради осигуряване на работа и грижи за съселяните си. Не без значение са и подбудите, довели до извършване на деянието, насочени към пресичане на внезапно констатирани през нощта в неговия имот противоправни действия на групата лица, между които и пострадалия. Действията на обвиняемия Д. П. в подобни ситуации не би следвало да прерастват в саморазправа и да излизат извън рамките на закона. Друго важно обстоятелство в подкрепа на липсата на опасност от извършване на друго престъпление е добросъвестното процесуално поведение на обвиняемия, който веднага след инцидента е потърсил начин да подаде сигнал на телефон 112 и потърси медицинска помощ за пострадалия. Отделно е оказал пълно съдействие на разследващите органи.

Поради липсата на реална опасност от укриване и извършване на друго престъпление продължаването на задържането на Д. П. би било в противоречие с Европейската конвенция за защита правата на човека и българското наказателно законодателство.

Main Menu