Здравко Ангелов: Не се страхувайте срещу корупцията

06 Юни 2019 11:15

Здравко Ангелов, строителният предприемач, по чийто сигнал арестуваха за подкуп кмета на пловдивския район "Северен" Ральо Ралев, призова в студиото на Нова телевизия неговите колеги и гражданите като цяло да не се страхуват и да подават сигнали. Той благодари на работата на Антикорупционната комисия, която определи като изключително професионална и внимателна. Ангелов е подал лично сигнал до премиера Бойко Борисов, намирайки контакт. От интервюто стана ясно, че сигналът не е бил писмен, а личен контакт. Как е бил точно осъществен обаче, Здравко Ангелов не каза.

Има достатъчно СРС, записвахме пет месеца, увери Здравко Ангелов, обяснявайки технологията на искане на подкуп. Той самият направи аналогия с механизма, описван в обвинението срещу кмета на столичния район "Младост".

Според обяснението на Ангелов схемата за искане на подкуп е започнала, след като разрешението за строеж и цялата документация по строежа му е била напълно готова, включително и след нормалното отстраняване на забележките. "Видях разрешителното си за строеж на монитора на Ана Войнова, която след това излезе в отпуск", заяви Ангелов и обясни, че папката му, дори и след подпис на главния архитект Богданов, се озовала в кабинета на кмета Ралев след голям скандал. Като "неузнаваемо" определи поведението на служителите в администрацията на общината. Въпреки това, по думите на Ангелов, от няколко места разбрал за сумата на искания подкуп - единият канал била надзорната фирма, която разбрала от служителка в общината, пресметнала печалбата от строежа - 390 000 лв. Така подкупът бил пресметнат като процент от печалбата.

Действията си предприемачът определи като вървене по каналния ред, но обясни и за лични среща с кмета в неговия кабинет. Поведението на кмета Ралев Ангелов определи като арогантно и безобразно. "Почувствах се като в трети клас. Дори не искам да повтарям какво ми каза", заяви бизнесменът, но при настояване все пак да цитира части от разговора, като посочи, че кметът му е задавал въпрос дали той е бил най-умният в махалата, за да вземе този парцел. Ангелов помислил, че е пиян и срещата приключила с ядосаното му излизане от кабинета. На срещата е имало трети човек - приятел на Здравко Ангелов. Пари на тази среща обаче не са били поискани.

Бизнесменът потвърди, че схемата, по която са му били искане парите, е била с договор за строеж на склад, а 60 000 са 20% от стойността на този фиктивен строеж. Фиктивният договор, който узаконявал подкупа, му бил даден от посредника Иван Делевски на една бензиностанция - два хвърчащи листа без нормалните атрибути за договор.

Искам да уверя всички хора, че не е страшно. Хората бяха доста предпазливи, мога само да благодаря на КОНПИ, заяви Здравко Ангелов. Той предпочете да не дава подробности за разговора си с премиера Борисов с аргумент, че ако го направи, веднага пред Министерски съвет ще се наредят опашки и/или протести.

Здравко Ангел заяви, че мотивацията му да подаде сигнал и да стане свидетел срещу корупцията в България е това, че е бил бесен. Той пожела да каже обаче и че в страната имаме проблем с администрация - "40% от администрацията трябва да бъде уволнена", посочи Ангелов, обяснявайки че чиновниците са некомпетентни, не работят, само създават пречки пред бизнеса, въпреки че той има плаща заплатите./news.bg

Main Menu