Печат на тази страница

ДБ-Пловдив осъди Общината за отказа да разкрие документите за транспортния проект

28 Юни 2019 10:45

 

Върховен административен съд постанови, че отказът на Община Пловдив да ни предостави документацията, свързана с изпълнението на транспортния проект в града, е категорично незаконосъобразен. Отменено е и решението на Административен съд Пловдив, което бе потвърдило отказа, също като незаконосъобразно. Общината е осъдена също да заплати разноските по делото за двете инстанции.

Припомняме, че Община Пловдив пази документите по транспортния проект като строго секретни, защото там се крие отговорът на следните въпроси:
1. КАК и КОЙ е ощетил пловдивчани, като е разплатил сумата от почти 8 200 000 лв. (окончателно плащане) за транспортния проект, без да изглежда фирмата изпълнител да си е свършила работата (в нарушение на договора)?
2. Как Общината сама си е вързала ръцете, като са подписани документи за свършена работа, и не могат да се искат неустойки от фирмата изпълнител в размер на близо 82 000 лв. на ден (общо почти 5 000 000 лв.)?
3. Излъгала ли е общината държавата, като е подала официална информация, че целият договор е изпълнен в срок и в пълен обем?

Общината крие важни за транспортния проект документи и се страхува те да не станат обществено достояние.

Съдът изрично припомня на Община Пловдив, че когато информацията, до която се иска достъп, е свързана с повишаване прозрачността и отчетността на Общината, а именно по въпросите, свързани с изразходване на общински средства, до доказване на противното се приема, че е налице "надделяващ обществен интерес" и информацията следва да бъде предоставена. Пловдивчани имат право да искат по-отворено, прозрачно и отчетно управление.

След като доказахме правотата си, Община Пловдив ще трябва да се произнесе наново, съобразявайки се с исканията ни и с решението на Върховен административен съд.

Демократична България - Пловдив

Main Menu