Обвинителен акт срещу 29-годишен мъж за опит за убийство

28 Авг 2019 16:25

Окръжна прокуратура-Пловдив внесе в съда обвинителен акт спрямо С.Х., на 29 г., арменски гражданин, със статут на постоянно пребиваващ чужденец в Република България, за това, че на 29.07.2018 г. в гр. Пловдив, е направил опит умишлено да умъртви А.К., в качеството му на длъжностно лице – портиер в охранителна фирма в гр. Пловдив, по повод изпълнение на службата му в заведение – дискотека, като изпълнителното деяние е било довършено, макар и да не са настъпили предвидените в закона и исканите от дееца общественоопасни последици, и деянието е извършено предумишлено – престъпление по чл.116, ал.1, т.1 и т.9, вр. чл. 115, вр. чл.18 ал. 1 от Наказателния кодекс.

С.Х. е предаден на съд и за това, че на същата дата в гр. Пловдив е държал огнестрелно оръжие - пистолет и боеприпаси - 4 броя патрони , без да има за това надлежно разрешение – престъпление по чл. 339 ал. 1 от Наказателния кодекс и за това, че на същата дата в гр. Пловдив е повредил противозаконно чужда движима вещ – задна гума и заден ляв калник на лек автомобил, марка „Мерцедес“, собственост на другиго, с което е причинил щети в размер не 657,26 лева – престъпление по чл. 216 ал. 1 от Наказателния кодекс.

По делото е установено, че на 26/27.04.2018 г. обвиняемият С.Х. и негови познати отишли с джип „Рейндж Роувър Спорт“ пред дискотека в гр. Пловдив. С.Х. управлявал автомобила. Той спрял пред входа на заведението. В това време пострадалият А.К., който бил охранител, изпълнявал задълженията си по посрещане на клиентите и осигуряването на реда. Той помолил водача С.Х. да премести автомобила, защото блокирал пътя на другите коли към паркинга. Обвиняемият му отвърнал, че ще прави, каквото си иска и А. К. не може да му нарежда. Пострадалият обяснил какъв е реда, но С.Х. започнал да се държи агресивно, търсейки конфронтация с А.К. Стигнало се до спречкване между обвиняемия и спътниците му, които започнали да хвърлят камъни, от една страна, и А.К. и негови колеги охранители, от друга, като били разменени и удари. При стълкновението пострадал един от спътниците на С.Х. Той бил откаран в болницата със счупена челюст, като за тази телесна повреда правоохранителните органи не били уведомени. През следващите дни обвиняемият и други лица се срещали с представители на дискотеката и на фирмата, за да искат обезщетение за телесната повреда.

На 29.07.2018 г., в гр. Пловдив, към 7,30 часа, пострадалият А.К. се прибирал с автомобил към дома си. Когато слязъл от колата, към него се приближил обвиняемия С.Х., който бил с качулка на главата и вързана кърпа пред лицето си. Той се затичал към А.К., вдигнал кърпата и стрелял с полуавтоматичен пистолет, като два пъти улучил бедрата на пострадалия. При стрелбата куршумите пробили задна лява гума и заден ляв калник на паркирания наблизо автомобил „Мерцедес”. След това обвиняемият се оттеглил, преоблякъл се и тръгнал с автомобил към Курортен комплекс „Слънчев бряг“, където бил задържан. Пострадалият е бил настанен за лечение в болница.

По делото са разпитани свидетели, извършени експертизи, иззети веществени доказателства и др.

Спрямо С.Х. е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Най-тежкото предвидено от закона наказание измежду тези, предвидени за престъпленията, в извършването на които С.Х. е обвинен, е лишаване от свобода за срок от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

Main Menu