Столична кантора, роми и агент на ДАНС в схема за източване на офшорки

30 Сеп 2019 15:14

Разбита е престъпна група за източване на големи суми пари от офшорки посредством регистриране на фирми на подставени лица – роми от пловдивска област и от цялата страна.

Основен двигател на схемата е софийско дружество с предмет на дейност регистрация на фирми, съобщи шефът на Окръжната прокуратура в Пловдив Румен Попов. По заръка на клиенти от чужбина служителите на столичната кантора регистрирали фирми на името на роми, след което ги вливали в офшорни зони и така парите вече ставало възможно да бъдат теглени от сметките.

За участието си в схемата ромите получавали по 100 лева на ръка.

До престъпната организация прокурори и следователи стигат след извършения в Пловдив палеж на магазин за моторни масла на бул. „Дунав“ на 19 септември. След палежа собственикът Костадин Танев получил заплахи срещу него и семейството му, за да възстанови сумата на кантората в размер на 39 000 евро. Оказва се, че Танев и негов познат от ромски произход, формален собственик на такава фирма, успели да изтеглят парите от фирмената сметка.След това представители на кантората отвлекли майка му от дома й в село Войводиново и го изнудили да съобщи на кого е предал парите. Получателят се оказва собственикът на магазина за масла, който впоследствие е бил подпален. Костадин Танев се оплакал в полицията, че получил заплашителни съобщения във Viber от въпросната кантора.

 В схемата е замесен и служител на ДАНС, който правел проучване на ромите за семейното положение, за имотното им състояние и за тяхното евентуално криминално или съдебно минало. Информацията се давала на служителите на столичната кантора.

По информация на Попов до момента са повдигнати обвинения на петима души, сред които и служителят на ДАНС, който е съдействал с проучвания на софийската кантора. Към наказателна отговорност е привлечен и управителят на дружеството. Други седем души, замесени в схемата, са обявени за издирване. Двама от тях са подпалвачите на магазина за моторни масла в Пловдив.

В хода на разследването е станало ясно и че е била отвлечена и пребивана ромка от Войводиново. Неин син е бил един от фиктивните собственици на регистрираните дружества за пране на пари.

Main Menu