Задържаха 39-годишен мъж за лихварство

12 Дек 2019 18:29

 

 

Днес, 12 декември 2019 г., Окръжна прокуратура-Пловдив привлече като обвиняем А.А., на 39 г., за това, че в периода от неустановена дата до 11. 12 2019 г., в населени места в община Карлово и община Сопот, обл. Пловдив, при условията на продължавано престъпление, като физическо лице без съответното разрешение е извършвал по занятие банкови сделки, отпускане на кредити/заеми, чрез използване на привлечени парични средства, срещу получаване на лихва в нарушение на закона, като причинил значителни вреди на повече от три лица и придобил значителни неправомерни доходи – престъпление по чл. 252 ал. 2 пр. 1 и пр. 2 във вр. ал. 1 пр. 1, вр. Чл. 26 ал.1 от Наказателния кодекс.

На 11 декември 2019 г., при специализирана полицейска акция на РУ на МВР-Карлово в с. Христо Даново, общ. Карлово, обл. Пловдив, е извършено претърсване и изземване в дома и вилата на обвиняемия А.А., където са открити множество дебитни карти ведно с ПИН-кодове и решения на ТЕЛК, телефони, записи на заповед, бележки с имена на длъжници, значителна парична сума и др. Установено е, че за периода от неустановена дата до 11 декември 2019 г., обвиняемият предоставил на множество лица парични заеми срещу лихва от 20 до 40 процента месечно, с натрупване. Като залог, той вземал от пострадалите дебитни карти, когато отпуснатите суми били между 100 и 300 лева, а при предоставяне на заем на по-значителна стойност – над 700 лева, А.А. получавал като обезпечение актове за собственост на движимо и недвижимо имущество.

До момента е установено, че обвиняемият е дал заеми на множество лица – над 100, които са социално слаби. Те са от населени места в региона на общините Карлово и Сопот. Длъжниците, които към настоящия момент са извън посочените населени места или работят в чужбина, му изплащат заемите си чрез преводи по куриерски фирми.

При получаване на социалните помощи на пострадалите, А.А. теглил дължимите пари от дебитните карти, които връщал едва след пълното изплащане на главниците и лихвите по отпуснатите кредити. В хода на разследването се установява, че в един от случаите обвиняемият дал заем от 1000 лева, като сумата за връщане след една година станала над 4 000 лева, срещу което той придобил с нотариален акт собственост върху недвижим имот на пострадалия. На третата година, когато дължимата сума станала над 15 000 лева, с натрупаната лихва, А.А. продал имота. На друг пострадал дал заем от 10 000 лева срещу месечна лихва от 4 800 лева и когато дължимата сума станала 35 000 лева, придобил и отчуждил недвижим имот, собственост на пострадалия. В трети случай срещу заем от 700 лева, с месечна лихва от 300 лева, придобил лек автомобил на стойност около 4 000 лева. Обвиняемият прикривал дейността си чрез осъществяване на покупко-продажба на моторни превозни средства и селскостопанска дейност, като в дейността си бил подпомаган от две лица – шофьор и охрана. Те са разпитани като свидетели.

При извършеното претърсване и изземване в дома на А.А. е била намерена каса, където се съхранявали пари, придобити от престъпната дейност – 86 000 лева. А.А. държал сейфа в скривалище в пода в една от стаите на жилището. По делото са извършени процесуално-следствени действия – разпити на свидетели, иззети са веществени доказателства, между които и четири леки автомобила и др.

Обвиняемият А.А. е задържан за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Предстои Окръжна прокуратура-Пловдив да внесе искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него.

Main Menu