Оправдаха цар Киро за нападението над двама пловдивски журналисти

13 Ян 2020 17:36

Оправдаха Кирил Рашков, по-известен като Цар Киро, за нападение над репортери. Той не бил извършил престъпление според Наказателния кодекс, а административно нарушение по УБДХ (Указ № 904 за борба с дребното хулиганство), за което е изтекла давността. Това решиха магистратите от ВКС.

С това решение ВКС подкрепят решението на първоинстанционния съд, които окръжният съд е отрекъл като неправилни и незаконосъобразни.

Рашков е засегнал телесната неприкосновеност на свидетеля Паунов и честта и достойнството на свидетелката Драганова. Според съдиите, деянието на Кирил Рашков било дребно хулиганство, но има абсолютна давност за наказателно преследване в размер на 4 години и 6 месеца. Давността е изтекла на 17 януари 2019 г.

Извършеното от него не представлява престъпление, а е административно нарушение по УБДХ. Наложено му е административно наказание "глоба" в размер на 500 лв. С въззивната присъда подсъдимият е признат за виновен и е осъден на 8 месеца "лишаване от свобода" при първоначален строг режим на изтърпяване. Според тричленния състав на ВКС касационната жалба е основателна.

"В решението на ВКС се посочва, че не е доказан поводът двамата журналисти - свидетелят Паунов и свидетелката Драганова, да се озоват пред дома на подсъдимия, където според подадения им "сигнал" той се бил саморазправял с някого. Именно от техните показания, правилно възприети от съда като правдиви, става ясно, че при пристигането им на посоченото място обстановката била спокойна и Рашков просто разговарял с един човек. Оттук нататък непристойното му поведение се обяснява от заснимането му без предупреждение от свидетеля Паунов, на което той се противопоставил и след намесата на двама неустановени по делото младежи за блокиране на действията на журналиста последвало "душенето" му, а след призива му към свидетелката Драганова да снима какво става с него - и до опита за заплюването ú от подсъдимия", пише в решението на ВКС.

След това фоторепортерът е пуснат и двамата журналисти се оттеглили, като сигнализират на тел. 112.

Цар Киро също се обадил на спешния телефон 112, за да се оплаче, че е тормозен от журналисти, за което по-късно подал и жалба.

"Дейността на журналистите изисква спазването на определена етика, при което следва да се съобразяват с основните права на гражданите, да не навлизат безпричинно в личната им сфера, подлагайки ги на психически тормоз и превръщайки ги в жертви на собствените им действия", категорични са върховните съдии. Именно в този аспект въззивният съд е следвало да прецени доколко действията на подсъдимия Рашков са били обективно и субективно насочени към нарушаване на обществения ред и израз на явно неуважение към обществените порядки, макар и случили се на улицата в центъра на Пловдив, където живее след изселването му от село Катуница", пишат върховните съдии.

Разследването не е изяснило които са двамата, които са хванали и душили репортера.

 

"Тенденциозно е проверявана версия той да е направил опит за убийството на журналиста в афектно състояние по чл. 118 от НК, без да се отчете фактът, че свидетелят Паунов не само не се е почувствал застрашен, а извикал на свидетелката Драганова да снима "душенето" му като компенсираща сензация", пишат от ВКС. Същевременно не може да се говори за смекчаване на отговорността му предвид квалифициращото обстоятелство "опасен рецидив".

Main Menu